Rodinné sídlo nazvané Haus am Weinberg (Dům na vinici) navrhli holandští designéři z UNStudio. Vzhled domu i jeho vnitřní uspořádání a rozmístění místností se odvíjejí od jediného elementu, jímž je otočka. V interiéru je tento prvek nejpatrnější v designu hlavního točitého schodiště. Také na vnějším vzhledu domu jsou dynamické záhyby a křivky hlavní dominantou. Prohnutá střecha navíc tvarově koresponduje i s okolní svažující se vinicí.

V jednoduchosti je krása

Při pohledu zvenku působí celý dům velmi otevřeně, prostorně a čistě. Architekti této čistoty dosáhli především minimalizací použitých betonových konstrukcí. Střechu dokonce podpírají pouze čtyři důležité prvky - dva pilíře, vnitřní sloup a konstrukce, v níž je umístěna výtahová šachta. Stabilitu domu pak zajišťují už jen obrovské ocelové nosníky. Velká část domu je navíc prosklená, takže se do interiéru vlévá dostatek denního světla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rozčleněný, a přitom sladěný

Vnitřním prostorám domu dominuje (ostatně stejně jako těm vnějším) bílá barva. Celý prostor je rozčleněn do několika částí, které se odlišují svou funkcí, atmosférou i designem. Aby dům nepůsobil roztříštěně, zvolili designéři i několik jednotících prvků - tím je vedle již zmíněné bílé výmalby především přírodní dubová podlaha.

Haus am Weinberg, který stojí poblíž německého Stuttgartu, nabízí obytnou plochu 618 metrů čtverečních a jeho výstavba trvala tři roky. Kompletně dostavěn byl v roce 2011.

Zdroj: UNStudio.com