Ještě před dvěma lety bylo možné zařadit tento překrásný dům ze 14. století mezi chátrající památky, které pozvolna směřují ke své úplné zkáze. Naštěstí si domu Civita di Bagnoregio, jak se tato stavba na západě Itálie nazývá, všiml schopný architekt Patrizio Fradiani. Ačkoliv byl dům v katastrofálním stavu, dokázal si uchovat svou původní krásu skrze několik viditelných prvků, jako jsou původní dřevěné trámy, kamenný krb nebo kamenná podlaha.

ČTĚTE TAKÉ:

Zachovalé podzemní tunely a jeskyně z dob Etrusků

Historická hodnota a zachovalé původní rysy domu by byly už dostatečným důvodem pro jeho úplnou a citlivou renovaci. Domus Civita však skrývá ještě jednu neopomenutelnou zvláštnost. Dům je totiž přímo vystavěn na skále, která je prošpikovaná řadou tunelů a jeskyní, jejichž původ se datuje až do dob Římanů a Etrusků. Z domu je do tohoto tajemného podzemního labyrintu zajištěn přístup, takže vlastně tvoří jeho součást.

Již zmiňovaný architekt Patrizio Fradiani dům v roce 2011 odkoupil a během jednoho roku jej stihl kompletně zrenovovat. Podařilo se mu přitom uchovat všechny původní krásy domu, které zcela respektoval. V podzemních jeskyních se mu podařilo propojit původní prostory s moderním přístupem. Díky citlivým zásahům zde mohl vytvořit uměleckou galerii, vinný sklep i bazén s teplou vodou.

Ani zahrada už nestrádá

Zarostlá a dlouhou dobu neopečovávaná zahrada prošla také zásadní proměnou. Bylo z ní odstraněno 150 neudržovaných stromů, křoví a břečťan. Zahrada byla nově upravena v duchu propojení moderního s tradičním a tvoří určitý kontrast i spojnici s vizuální venkovní úpravou domu.