Už v roce 2010 porazilo známé londýnské studio Zaha Hadid Architects dalších 90 studií a architektů, kteří měli zájem o realizace svého návrhu na atraktivním místě slovenské metropole, když vyhrálo soutěž o výstavbu unikátního bytového a administrativního komplexu v ulici Čulenova.

Obří developerský projekt a špičková moderní architektura

Investiční skupina Penta připraví Slovákům za 300 milionů eur (v přepočtu asi 11 miliard korun) developerský projekt zahrnující sedm multifunkčních budov. Projekt Čulenova by měl být podle plánu dokončen letos.

Pětice mrakodrapů vyroste do výšky 115 metrů a bude se pyšnit 29 patry. Vedle nich budou stát ještě další dvě vyšší budovy s převážně kancelářskými prostory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Celý komplex bude na 150 tisících metrech čtverečních nabízet také nové byty, obchody, restaurace a bary, podzemní parkování a kulturní prostory. Projekt Čulenova samozřejmě počítá také s kultivací okolní zeleně. Mezi jednotlivými mrakodrapy totiž vznikne vzdušné náměstí s několika parky.

Samotný projekt je zajímavý také tím, že vyroste v bývalé průmyslové zóně, jejíž součástí je také památkově chráněná bývalá teplárna navržená architektem Dušanem Samo Jurkovičem, která zůstane zachována, ale projde rekonstrukcí.

Zaha Hadid a její studio

Zaha Hadid je světově proslulá architektka, která pochází z Iráku, ale dlouhodobě působí v Londýně, kde po ukončení svých studií v roce 1979 také založila vlastní studio Zaha Hadid Architects. Pro její tvorbu je typické neustálé posouvání hranic architektury. Ráda experimentuje, ve svých návrzích citlivě bere ohledy na prostředí, pro něž jsou její projekty určeny. V roce 2004 získala Pritzkerovu cenu, nejvýznamnější světové ocenění ve světě architektury.

Na příkladu komplexu Čulenova je vidět, že spojení kvalitního architektonického studia s citem pro individuální řešení může být pro město přínosem. O tom, jestli se tento záměr daří naplnit i Praze, si můžete udělat obrázek sami na základě obřího projektu COPA Centra, které vyrůstá na Národní třídě.

Zdroj: Zaha Hadid Architects, Archiweb