Právě tyto stavby totiž ukazují nejen na slávu minulých časů, ale dosahují též velmi vysoké architektonické i historické kvality, které navíc spojuje duchovní smýšlení s prvky konkrétních kultur, a vytváří tak často dechberoucí ukázku precizního zpracování a originality. Pojďme si projít hned několik světových kostelů, které svým vzhledem dodnes okouzlují davy turistů.

Sagrada Família

Nejznámější římskokatolická katedrála ve Španělsku je všeobecně známá pod názvem Sagrada Família (v češtině Svatá rodina), její celé jméno však zní Chrám smíření zasvěcený Svaté rodině. Autorem stavby, jež se nachází v Barceloně, je slavný stavitel Antoni Gaudí. Tato pozoruhodná stavba, ovlivněná gotickým stylem, kubismem i secesí, se začala stavět už v roce 1882 a dodnes není dokončena. Kompletně dostaven by měl být tento chrám, od počátku financován prostřednictvím darů a příspěvků od individuálních dárců, až v roce 2026, tedy v roce stého výročí úmrtí Antonia Gaudího.

Chrám Vasila Blaženého

Tato moskevská chlouba, vystavěná mezi lety 1555 až 1561, spojuje hned osm samostatných pravoslavných kostelů, které se obtáčí kolem centrálního chrámu. Z architektonického hlediska jsou zajímavé cibulovité kopule, jimiž je zakončeno všech osm kostelů, klenuté průchody, asymetrické prvky i bohaté zlaté zdobení. Zajímavé je, že chrám prošel během pěti století mnoha rekonstrukcemi a například ani jeho současné barevné provedení už neodpovídá původnímu plánu, kdy byla celá stavba provedena v bílé barvě.

Katedrála Las Lajas

Tato stavba nadchne hned na první pohled – totiž svým neuvěřitelným umístěním. Tato kolumbijská katedrála je totiž vystavená sto metrů nad kaňonem, jímž protéká řeka, a zároveň na ni navazuje padesát metrů dlouhý most, který ji spojuje s protější stranou kaňonu. Tato budova byla vystavěna v novogotickém stylu a dokončena byla v roce 1949.

Dřevěný chrám

Mezi úplně specifický stavební druh kostelů patří dřevěné chrámy, s nimiž se můžeme nejčastěji setkat ve východní, střední a jižní Evropě a ve Skandinávii. Tento konkrétní chrám se nachází v Norsku a byl postaven mezi roky 1180 a 1250, později byl sice několikrát rekonstruován, ale přesto patří k vůbec nejstarším dřevěným chrámům světa. Zajímavostí u tohoto druhu chrámů jsou etnické prvky, které se do stavby prolínají například v podobě střechy, která je zakončena čtyřmi dračími hlavami.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com