Řecká architektura má dlouhou tradici. Už ve starověku se Řekové proslavili kromě vyspělé civilizace také stavitelstvím na velmi vysoké úrovni. Podoba dnešních klasických přímořských staveb se za dlouhá století proměnila, ale řecké domy si stále uchovávají cosi tradičního, přírodního a výborně řemeslně zpracovaného, co jim dodává punc nezaměnitelnosti.

ČTĚTE TAKÉ:

Mykonos, malý ostrov v srdci Egejského moře

Tyto moderní vily se nacházejí na ostrově Mykonos, který patří do souostroví Kyklady a řadí se - i přes svou relativně nevelkou rozlohu necelých 90 čtverečních kilometrů - mezi turisticky oblíbené místo pro aktivní i pasivní relaxaci. Ostrov je tvořen převážně žulou a jeho největší chloubou je velké množství typických bílých větrných mlýnů. Ostrov Mykonos je také známý svým nočním životem a nádhernými plážemi.

Vilky v typickém řeckém duchu

Na Mykonosu se nachází také resort složený z jedenácti soukromých vil, které se nazývají Mykonos Panormos Villas. Ty reprezentují typickou moderní architekturu prostřednictvím příznačné bílé omítky, oblými vnějšími rohy domu, které chrání před silným větrem, a rovnými střechami, díky nimž je možné zachytávat dešťovou vodu, jíž je na ostrově nedostatek.

Příznačná modro-bílá kombinace se opakuje v exteriéru i interiéru a pomáhá dotvářet domáckou atmosféru vil, jíž se majitelé, žijící v jedné z nich, snaží dosáhnout. Vnitřní prostory vilek jsou vybaveny ve středomořském duchu - najdeme zde přiznané dřevěné stropní trámy, na míru vyrobenou dlažbu, tradiční obloukové průchody a nejrůznější stylové doplňky. Také zde převládají neutrální barvy doplněné o jemné světle modré akcenty nebo o přírodní barvy.

Neopomenutelnou součástí exteriéru vil je terasa s venkovním grilem a bazénem. K dispozici je také dostatečné množství místa pro povalování, stylově doplněné o polštářky s potahy zdobenými mořskými motivy. Ničím nerušenou pohodu zde ještě doplňuje překrásný výhled na záliv Panormos.

Foto: Mykonos Panormos Villas