Netradičně řešený dům stojí na hektarovém pozemku, takže i když je na něm ohromné množství oken, vidět do něj nikdo určitě nebude. Ale to není to hlavní, čím je dům zajímavý. Jde tu především o jeho tvar. Jednotlivé sekce jsou od sebe odděleny užšími částmi. Takže například na úplném kraji je velký obývací pokoj, který je pak zúžen. V tomto zúžení je jídelní stůl. Následuje další blok s kuchyní a technickou místností. Ve třetí části, která je s kuchyní propojená další chodbou, je ložnice a velká koupelna s toaletou.

ZAJÍMÁ VÁS NETRADIČNÍ ARCHITEKTURA? TAK SI PŘEČTĚTE TŘEBA O STŘEDOVĚKÉM DOMU S JESKYNÍ, O APARTMÁNU V MONAKU ZA SEDM MILIARD KORUN NEBO O ČESKÉ OCENĚNÉ DŘEVOSTAVBĚ V OBOŘE.

Více oddělená je pak část pro návštěvy, která čítá dva pokoje, každý se samostatným záchodem a sprchou. Jako samostatnou část pak musíme brát i velkou krychli garáže.

Stavba samozřejmě nemůže stát v každých podmínkách. Tepelné ztráty takového domu postaveného na horách by byly značné. Na Novém Zélandu je to však ideální varianta. Dům je postavený na betonových základech. Stěny jsou také betonové a jsou zaizolovány vlnou. Ve zdech jsou pak chladicí meziprostory, které prouděním vzduchu nenechají stěny rozpálit. Na větrání je dům ideální, protože všechny skleněné stěny jsou otevíratelné.

Bonnifait + Giesen






Dům má navíc i zajímavý systém vodního hospodářství. V domě jsou dvě 25 000litrové velké nádrže na dešťovou vodu. Z nich se voda filtruje přes 0,5mikronová síta a je využívaná opět v kuchyni nebo na koupání. Koupelna majitelů má navíc zajímavý systém ohřevu vody. Koupelna má dvě stěny. V mezistěně je velká betonová nádrž, do které natéká voda. Ta je sluncem přes sklo ohřívána, a když se jdou majitelé koupat, je jen přečerpána za sklo do druhé velké betonové vany.

Ohřev vody pro dům je pak navíc doplněn solárními panely. Ty vyhřívají vodu pro multizónové podlahové topení, které je ovládáno automatickým termostatem.

Foto: Homedsgn.com, Paul McCredie a Bonnifait + Giesen.