Moderní dům nazvaný Villa de Loreto, jehož stavba byla dokončena v roce 2012, stojí ve vnitrozemí Mexika, konkrétně ve státě San Luis Potosí. Tento rodinný dům je zajímavý čistým zpracováním, neobvyklým tvarem a zvýšenými stropy, které jsou ještě podtrženy rozsáhlými prosklenými stěnami.

Manželský pár, jenž dům vlastní, přišel do architektonického studia Grupo Volta s poměrně jasnou představou o svém novém bydlení. Přáním obou manželů totiž bylo, aby jim jejich nový dům dokázal zajistit oddělený soukromý prostor, a přitom aby zůstal vhodný i pro společenský život.

ČTĚTE TAKÉ:

Jasně vymezený prostor

Rozsáhlá rezidence je proto postavena ve tvaru písmene Y. Toto členění umožňuje v přízemí domu oddělit soukromou zónu od její společenské části. Na jedné straně domu se tedy odehrává rodinný život. V tomto rameni domu se v řadě za sebou nacházejí kuchyně, jídelna a obývací pokoj.

Ve druhém rameni jsou umístěny dvě koupelny, dva dětské pokoje, hlavní ložnice a společenský pokoj s televizí. Součástí přízemního podlaží je také velká garáž se třemi parkovacími místy a vnitřní plavecký bazén.

Dům je velice členitý a z části i stupňovitý. Díky tomu mohlo vzniknout ještě druhé nadzemní patro, které je ovšem svou rozlohou výrazně menší než přízemí. V tomto patře se nachází ještě jeden společenský pokoj, toaleta a herna s kulečníkem. Není divu, že obytná plocha celé rezidence dosahuje úctyhodných 468 čtverečních metrů.

Vysoké zdi a hodně skla

Dlouhé vysoké zdi ohraničují nejen vnitřní obytný prostor, ale vymezují také venkovní předzahrádku, na niž je možný vstup skrze skleněné dveře vedoucí z obývacího pokoje.

Interiéry domu díky vysokým skleněným stěnám působí velmi vzdušně a z velké části mají krásný výhled do perfektně upravené zahrady obehnané vysokou zdí pro co největší soukromí, které je pro majitele domu prioritou.

Foto a zdroj: Grupo Volta, Carlos Galarza