Tento dům byl postaven v roce 1938 na západním pobřeží Nizozemska ve městě Noordwijk. Původně sloužil svému majiteli, který vlastnil betonárnu, jako letní sídlo. Po dlouhých sedmi desetiletích neustálého kontaktu se slaným pobřežním klimatem bylo na čase tuto vilu zrekonstruovat.

Něco nového i něco starého

Do nesnadné renovace domu se v roce 2012 pustil tým architektů ze studia Maxwan architects + urbanists, které si dalo záležet, aby veškeré úpravy domu probíhaly až po pečlivých konzultacích s vlastníky nemovitosti. Cílem úprav bylo vnést do architektury domu nové prvky, a přitom uchovat originální rysy této vily.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOMY SE PODÍVEJTE DO TĚCHTO ČLÁNKŮ:

Dům se rozšířil do stran

Změny se dotkly celého domu od úprav v přízemí až po novou střechu. Také stav některých pokojů, koupelen a oken byl už nevyhovující a bylo třeba přistoupit k výraznějším zásahům.

Nejviditelněji se ovšem proměnily dvě místnosti po obou stranách domu. Jedná se o rozšíření obývacího pokoje a protažení kuchyně. Obě rozšíření domu pomohly ke zvětšení využitelné plochy domu, ale díky výraznému prosklení nově dostavěných částí se též podařilo celý interiér prosvětlit a otevřít směrem do zahrady.

Výrazné schodiště oživilo interiér

Ráz interiéru domu změnilo také moderní točité schodiště, které nahradilo nepříliš pohodlný žebřík, jenž původně propojoval přízemí domu s druhým nadzemním patrem a s podkrovím. Nové designové schodiště je nesrovnatelně bezpečnější a elegantnější.

Ačkoliv jsou úpravy vily House N svým rozsahem poměrně velké, tým architektů se po celou dobu snažil zachovat původní styl stavby. Zda se to podařilo, to můžete posoudit sami.

Foto: Maxwan, Filip Dujardin