V roce 2012 vyrostl ve městě Weinfelden na severovýchodě Švýcarska, v těsné blízkosti nádherných švýcarských a rakouských hor, tento moderní dřevěný dům.

Rodinná pohoda s výhledem na hory

Tento jednoduchý rodinný domek navrhlo studio k_m architektur s velkým důrazem na využití přírodních materiálů. Základní stavební prvky domu, které tvoří jeho konstrukci, jsou tvořeny převážně z betonu, dřeva a skla. Pro stavbu zbytku domu bylo využito především světlé smrkové dřevo pocházející přímo z této oblasti. Právě díky velkorysému využití přírodního materiálu zapadá tato rezidence bez větších obtíží do krásného hornatého a lesnatého okolí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Posunuté patro vytvořilo příjemná zákoutí

Dvě patra domu jsou navržena tak, že se vzájemně překrývají. Jejich mírné posunutí umožnilo kromě zajímavého vizuálního řešení exteriéru vytvořit také hned několik krytých venkovních prostor. V zadní části domu najdeme zakrytý vchod, v přední části se vzhledem ke svažitému podkladu nachází napůl krytá veranda, nad ní je umístěn menší balkón a ještě o patro výše se nachází velmi prostorná terasa s překrásným výhledem.

Dům je šetrný k životnímu prostředí

Architekti při navrhování této stavby zohlednili i ekologické hledisko. Proto do domu umístili například solární systém na ohřívání teplé vody, tepelné pro vytápění domu a také velká krbová kamna do společenské části.

V interiérech dominuje opět světlé dřevo v kombinaci s bílou barvou a přílivem denního světla, které dovnitř vstupuje velkými prosklenými plochami.

Zdroj: k_m architektur

Foto: Sabrina Scheja