Největším oříškem, s nímž se museli architekti z Fujiwarramuro Architects potýkat, byl opravdu malinký rohový pozemek o celkové výměře 46,95 čtverečních metrů. Dům, který stojí na jihu japonského třetího největšího města Ósaky, je zvenku totiž obklopen hned dvěma úzkými silničkami, takže nebylo možné stavět do šířky. Stavba proto narostla naopak do výšky. Architekti nakonec využili ze stavební parcely jen něco málo přes 30 metrů čtverečních a podařilo se jim vybudovat rodinný domek s obytnou plochou 73,5 metrů čtverečních.

ČTĚTE TAKÉ:

Stupňovité bydlení na rohu ulice

Hlavním přáním majitele domu byla zkušebna pro jeho ženu, která učí sborový zpěv, a potřebuje tak dostatek prostoru, kde by se mohla scházet se svými studenty a cvičit.

Tři patra a střešní pokojík

Vzhledem k prostorovým omezením bylo třeba přistoupit k rozčlenění domu do více pater a využít i mezipater. Do přízemí byla umístěna zkušebna, v mezipatře bychom pak mohli najít koupelnu. Ve druhém patře je umístěna jídelna s velkým zabudovaným jídelním stolem a nachází se tu i obývací část domu.

Třetí patro zastává v domě funkci soukromé zóny, protože zde najdeme ložnici a dětské pokoje. Vzhledem ke stavebním omezením musela být v posledním patře vytvořena zkosená střecha, díky níž získaly jednotlivé pokoje nádech podkrovního bydlení. Nad třetím patrem se však nachází ještě jeden malý střešní prostor, který si majitel výslovně vyžádal. Tato místnůstka má střešní okno, z něhož jsou nádherně vidět každoroční ohňostroje.

Na venkovních zdech domu nenajdeme klasickou omítku, ale architekti zvolili poněkud netypickou směs titanu a zinku, která se podle jejich názoru hodí ke geometrickému tvaru domu nejvíce.

Členitý interiér domu propojuje především světlé dřevo, což je materiál, který je v domě opravdu hojně zastoupen. Najdeme ho jak na podlahách, tak na stěnách či na schodišti. Aby malý prostor působil co nejméně stísněně, byla zvolena čistá, bílá výmalba s minimem doplňků, a příjemný vzdušný dojem pomáhají vytvářet také velká okna.

Foto: Toshiyuki Yano

Zdroj: Fujiwarramuro Architects