V krásném prostředí zelených lesů západně od čínského města Nanjing byl v minulém roce dokončen dům s názvem CIPEA No.4 House, na jehož návrhu pracovalo architektonické studio AZL architects.

Výstřední dům v lesích

Vše začalo už v roce 2003, kdy se v Číně sešlo 24 proslulých místních i světových architektů, aby se zapojilo do projektu CIPEA (jde vlastně o mezinárodní výstavu skutečné architektury v Číně). V rámci celého projektu vzniklo celkem 24 staveb - čtyři budovy určené pro veřejnost a dalších dvacet menších domů. A právě jedním z těchto dvaceti soukromých staveb je také CIPEA No.4 House, který ovšem ve skutečnosti není zase až tak malý.

ČTĚTE TAKÉ:

Všechna čtyři patra rodinného domu, který vyniká svým jednoduchým geometrickým tvarem a výraznou bílou barvou fasády, poskytují majitelům obytný prostor o výměře 500 metrů čtverečních. V domě můžeme najít pět ložnic, společenské prostory a pokoje pro hosty.

Soukromí nade vše

Koncept domu se snaží vyhovět životnímu stylu a preferencím velké části čínského obyvatelstva - Číňané dávají přednost soukromí. Proto zvenku působí dům nepřístupně a odděleně. O co víc je však stavba uzavřená vůči okolí zvenku, o to přívětivěji a vzdušněji mají působit její interiéry.

Přes výraznou uzavřenost domu vůči vnějšímu světu si majitelé nemohou stěžovat na nedostatečný výhled do blízkých lesů. Každé ze čtyř pater domu nabízí krytý venkovní prostor, a to buď v podobě přízemní verandy, nebo jako téměř skrytý balkon. Střecha domu pak ještě slouží jako opravdu prostorná terasa, z níž se majitelům naskýtá krásný výhled do širokého okolí.

Informace o domu CIPEA No.4 House / AZL architects

  • Umístění: Nanjing, Provincie Jiangsu, Čína
  • Vedoucí architekt: Zhang Lei
  • Spolupracovali: Zhang Lei, Jeffrey Cheng, Wang Wang, Wang Yi, Architectural Design & planning Institute, NJU
  • Celková obytná plocha: 500 metrů čtverečních
  • Zahájení a ukončení stavby: 2008-2012

Foto a zdroj: AZL architects, Yao Li