Ateliér DRNH dostal zakázku, která se neodmítá. Od rodiny Grundových (podnikají v Krkonoších s textilní výrobou a mají golfové hřiště s hotelem) dostali zadání, že mají vytvořit něco, co zapadne do krajiny. Něco, co nebude rušit golfové nadšence, kteří se procházejí po jejich greenu, a přitom by chtěli i v místě mít svůj dům. Něco, co by splynulo s golfovým prostředím, co by bylo moderní, neotřelé a hlavně co by nalákalo bohaté klienty.

ČTĚTE TAKÉ:

A to se podařilo v maximální míře. Na vrstevnici jsou totiž nasázené domy, které jsou do svahu zapuštěné. Jejich střechy porostlé travou i přirozené vlnění křivek zapadá do okolního golfového hřiště tak, že by si člověk dokázal představit, že na střechách jsou i jamky, nebo že jde o tréninkové odpaliště.

„Hladká linka svahu nerušeně pokračuje v linii střech řadových domů porostlých travou. Hranice mezi stavbou a krajinou se smazává. Uspořádání řadových domů je definováno vrstevnicemi terénu, ke kterým se přimyká, a tvoří tak plynulou křivku splývající s okolní krajinou. Zkrátka respektující místo extravagantní, úsporné místo plýtvající, harmonické místo šokující,“ přibližuje filozofii projektu architekt Antonín Novák ze studia DRNH.

Residence Hrádeček

21 vil ve dvou formátech

Projekt počítá s 15 vilami „A100“, se zastavěnou plochou 100 m², garáží 28 m² a terasou 21 m², a se šesti vilami „B200“, se zastavěnou plochou 200 m², garáží 32 m² a terasou 60 m². V první fázi se počítá s prodejem sedmi prvních vil A100. Pokud se na ně najdou zájemci, budou postaveny. Pak přijdou na řadu další domy. Kdo by chtěl luxusnější verzi B200, ten se musí spojit s architektem. Dům je totiž stavěný na míru. Základní tvar tu je, ale dispozice a vybavení je prakticky na novém majiteli. To ovšem neznamená, že v menším by byli majitelé nuceni přistoupit na unifikaci. Základ je také daný a interiér si mohou nechat navrhnout a vyrobit nějakou vlastní firmou, nebo jim několik interiérových designérů nabídne přibližně tři řešení, z nichž si mohou vybrat, a dům jim bude dodán na klíč.

Technicky nižší, cenově vyšší

Domy jsou stavěné z pohledového betonu s vnitřními termoizolacemi. Jelikož je dům prakticky celý zapuštěný do země, největším problémem je kompletní hydroizolace objektu. Ta se také promítá do celkové ceny domu. U verzí domů A100 začíná na 8 500 000 Kč bez DPH a garáže. Za tuhle cenu pak dostane majitel dům, který splňuje vysoké estetické nároky. I přesto, že domy mají vysokou cenovku, nemají také nálepku nízkoenergetického bydlení. Očekávali bychom, že takto špičkový projekt bude počítat alespoň se zástavbou tepelných čerpadel pro vytápění, ale s tím se nepočítá. Zde se bude o topení starat klasický elektrokotel.

Pokud se ptáte na cenu dražšího B200, pak musíme dát cenu spíš orientační. Jak jsme již výše psali, jde o zcela individuální projekty, které tak budou stát někde mezi 16 – 20 miliony korun.