Architekti z Trinhvieta-Architects se museli potýkat s velmi úzkou parcelou. Tak úzkou, že není možné udělat vedle sebe dva pokoje. Vždyť je dům široký pouhé čtyři metry, zato dlouhý 20 m. Vše tedy musí být stavěno do vertikály. Dům tak má hned čtyři patra s celkovou podlahovou plochou 238 m². V přední části pak zabírá prostor jakási relaxační zóna, kde je zasazený strom, který prorůstá vnějším žebrováním domu. To zaručuje intimitu a také ochranu před ruchem na ulici, sluncem a horkem.

Nhabeo House

Ale stromů zde najdeme víc. I v postranních částech domu, kde se zrovna místem plýtvat nemůže, se objevují stromy. I díky nim nepůsobí interiér příliš stísněně. Například jídelna, která má stůl právě vedle jednoho z nich, vypadá, jako by se prolínala s venkovní zahradou. Zajímavým prvkem je pak nařezaný kmen stromu, který je postupně nainstalován na stěnu. Letokruhy a struktura stromu výrazně rozebírají jinak kompletně bílé stěny. Ty by bez dřeva působily příliš stroze a přísně.

ČTĚTE TAKÉ:

Ostatně dřevo jako obkladový a doplňkový materiál se uplatnil na mnoha jiných místech. Kde by byl příliš těžký, nahrazuje ho sklo. To vytváří některé příčky, je použito i na nábytku (například stolek v obývacím pokoji) apod.

Foto: Hiroyuki Oki, Trinhvieta-Architects