Dům sloužící jako prázdninové sídlo pro několik generací jedné rodiny navrhli architekti z maďarského studia Toth Project Architect Office. Ti měli k dispozici krásný pozemek v těsné blízkosti Balatonského jezera (konkrétně na jeho jižním břehu) o výměře 1400 metrů čtverečních.

V roce 2012 zde díky tomu mohla být zkompletována tato moderní stavba, která v sobě ukrývá dvě oddělené obytné části. V podstatě jde o dva byty. Větší z nich je dvoupatrový o velikosti 170 čtverečních metrů, menší byt se nachází ve druhém poschodí a majitelům nabízí k užívání 100 metrů čtverečních.

ČTĚTE TAKÉ:

Vzhledem k výjimečné orientaci pozemku bylo rychle jasno, jak bude dům dispozičně řešený. Většina pokojů je umístěna v přední části domu tak, aby si majitelé co nejvíce užili výhled na jezero. Druhá strana domu, která je vidět z příjezdové cesty, je prosklená o to méně.

Specifickým požadavkem majitelů byla střešní terasa, která na domu skutečně vznikla. Příjemným zpestřením je pokrytí velké části střechy zelení. K odpočinku a ničím nerušenému kochání se pohledem na klidnou vodní hladinu jezera vybízí také několik dalších balkónů a teras.

Interiér je laděn do moderní podoby tak, aby co nejlépe korespondoval s designem exteriéru. Zvoleny jsou jednoduché, ale přitom efektní a elegantní materiály. Oblíbenou povrchovou úpravou je nerez a materiály ve vysokém lesku.

Svými parametry se tento prázdninový dům blíží domům pasivním. Je velmi dobře zaizolovaný, okna jsou zasklena trojitě a vytápění i chlazení domu zajišťuje tepelné čerpadlo.

Foto: Zsolt Batár