O pomoc s návrhem a realizací rozšíření původního anglického domu z padesátých let požádal architektonické studio AR Design Studio manželský pár, kterému se má v nejbližších dnech narodit nový přírůstek do rodiny.

Ať žije zahrada

Původní dům zahrnoval pouze tři ložnice a svými rozměry i uspořádáním již rodině zkrátka nepostačoval. Manželé se proto rozhodli pro zvětšení plochy domu zastavěním části zahrady. Před původní částí domu tak vyrostla dvoupatrová přístavba, která přesně splňuje požadavky investorů.

ČTĚTE TAKÉ:

V přízemí dostavby můžeme najít základní společné zázemí. Jde o otevřený prostor spojující kuchyň, jídelnu, obývací část interiéru a na ni navazující terasu. Moderní přístavby často zohledňují propojení domu s venkovní částí a stejně je tomu tak i v tomto případě. Z terasy, která volně navazuje na relaxační zónu interiéru, je vynikající přístup do perfektně upravené zahrady.

Každý bude mít kde hlavu složit

Druhá část přízemí je o poznání soukromější. Najdeme zde oddělenou pracovnu i samostatný obývací pokoj.

První patro nabízí hned čtyři ložnice. Hlavní z nich má dokonce k dispozici průchozí šatnu, vlastní toaletu a sprchu. Na patře je pak ještě jedna koupelna vybavená vanou i sprchovým koutem. Samostatný prostor je v této dostavbě vyčleněn i pro skladování věcí - v prvním patře jsou hned dvě skladiště.

Černobílá kombinace

Jako hlavní stavební materiál v tomto případě posloužilo dřevo, které se objevuje i v interiérech. Design vnitřních prostor je velmi jednoduchý a funkční, stejně jako zvolené barvy. Na stěnách převládá barva bílá, podlahy i obě koupelny jsou (možná trochu nezvykle) vyvedeny v barvě černé. Na první pohled tak interiéry mohou působit chladně, je ovšem nutné zohlednit, že tyto prostory zatím nejsou zcela zabydlené a chybí jim barevné doplňky a textilie, které dokážou kontrasty a chladný dojem výrazně stáhnout.

Foto: Martin Gardner