Architekt Mark Neuner ze studia mostlikely prochodil v dané oblasti asi spoustu hodin, než přišel na to, jak začlenit do tradiční alpské vesnice něco moderního. Ale rada byla nakonec přítomna všude kolem – dům by neměl vypadat jako klasické srubové stavby kolem. Naopak. Měl by se od nich odlišovat, ale přitom se podobat něčemu jinému, co je v krajině stejně tak zastoupeno – stodolám.

Alpská stodola

Tvar a opláštění stodoly dřevem tak zformovaly základní podobu domu. Ten je postavený z betonu a opláštěný dřevem. A to tak, aby betonové plochy nikde nerušily svou mohutností. Dřevěné obložení a proluky odlehčují celou hmotu domu. Naopak. Je to dřevo, které mu dává masivnost a hmotu. Betonové kusy jsou navíc odlehčeny zvířecími a květinovými motivy. Jde vlastně o vkládané formy při betonování, které navrhl sochař Stefan Buxbaum. Ten se inspiroval okolní přírodou, takže tu najdeme rostliny a zvířata, která v okolí běžně nalezneme.

I uvnitř pokračuje dům v konfrontaci pohledového betonu a dřeva. Nadkrokevní izolace dokázaly odhalit velkou a složitou konstrukci střešních trámů, která však je efektním doplňkem centrálního prostoru domu.

Foto: Maik Perfahl/mostlikely