Hamptons Beach House je dílem architektonického studia Aamodt Plumb Architects, které jej navrhlo v roce 2011. Díky jedinečné lokalitě oblasti Quogue, kterou bychom našli na jižním pobřeží státu New York, bylo zřejmé, že architekti ve svém návrhu využijí přednosti okolního prostředí. To nabízí neskutečný výhled na Atlantský oceán na severní straně, na straně jižní je z domu zase vidět směrem na záliv Shinnecock Bay.

Architekti byli zároveň postaveni před určitou výzvu. Pozemek, na němž měl dům vyrůst, totiž nemá úplně ideální dispozice. Tvarově je spíš podlouhlý a poměrně dost úzký. Z toho důvodu jsou sousední domy po jeho obou stranách postaveny velmi blízko, což představovalo určité omezení a při návrhu musela být tato okolnost zohledněna.

ČTĚTE TAKÉ:

Samotná stavba je v půdorysu také podlouhlá, ale její delší stěny jsou orientovány tak, aby se otevíraly směrem k oceánu. Kratší strany, které jsou velmi blízko domům sousedním, jsou naopak uzavřené a mají jen minimum oken.

Moderní a útulné bydlení

V domě jsou dvě podlaží. V prvním z nich se nachází jedna ložnice, koupelna, prádelna, technická místnost, velký obývací pokoj plynule navazující na jídelnu a kuchyni, které přecházejí v prostornější terasu (v přízemí jsou totiž terasy dvě), na niž dále navazuje plavecký bazén.

Druhé patro je o poznání soukromější. Najdeme zde čtyři ložnice, dvě koupelny a pracovnu. Uprostřed druhého patra se nachází netradiční prvek, a tím je zcela krytá zahrada s venkovní sprchou.

Design vybavení interiéru ctí moderní styl, ale snaží se uchovat určitou útulnost. V hojné míře zde proto najdeme zastoupené dřevo, a to nejen v podobě nábytku, ale tento přírodní materiál se objevuje i na podlahové a stropní krytině a je z něj vyrobeno i vnitřní schodiště.

Pěkně si architekti vyhráli také s venkovními panely, které kryjí vstup do domu. Tyto panely jsou zdobené vyřezávanými ornamenty a při zapadajícím slunci pak vytvářejí v interiéru originální stínohru.

Foto: Aamodt Plumb Architects