Nominaci do soutěže Stavba roku a Cenu za nejlepší architektonickou realizaci festivalu Architecture Week projekt získal za vytvoření ojediněle velkorysé obytné stavby se zřetelem k citlivému vstupu mezi tradiční městské vily. Stavba realizovaná společností Crescon byla navržena známým architektem Josefem Pleskotem a vyprojektovaná AP-atelierem.

Původní zástavbu svahu nad Podolskou vodárnou tvoří rodinné domy, činžovní vily a malé obytné bloky, které mají jednotnou dobu vzniku a podobné architektonické tvarosloví. Domy si udržují již téměř 70 let tradiční uskupení vytvářející klidné obytné prostředí. Charakteristickým rysem tohoto místa jsou oblé až půlkruhové arkýře nebo balkony. „Zaoblené tvary vstupních nároží vily odkazují na oblé formy sousedních domů a udržují s nimi úzkou formální spojitost. Těsná sounáležitost je zachována také díky respektování členění fasád pomocí jednotlivých okenních otvorů,“ popisuje stavbu architekt Pleskot. Nový dům do konzervativní zástavby vhodně zapadá a ani v nejmenším nenarušuje okolí. A přesto je na první pohled patrné, že se nejedná o běžný bytový dům. „Budova je svou konstrukcí, použitými materiály a hlavně složitostí některých detailů velmi atypickou stavbou. Vila má jedno podzemní a tři nadzemní podlaží, kde díky ustupujícímu poslednímu patru dosahuje klasické gradace stavební hmoty,“ dodává Josef Pleskot.

Netradiční vzhled i dispozice

Dům je založen na železobetonové konstrukci. Jeho fasády tvoří částečně pohledový beton s obtiskem klasických prken v kombinaci s dřevěným obkladem. Kombinace dřeva a betonu je použita i uvnitř domu. Velká okna mají zasklení se zvětšenou reflexí, aby jemně zrcadlila své okolí. Ing. arch. Josef Pleskot (1952) patří mezi nejuznávanější české architekty současnosti. Za své realizace získal řadu ocenění a jeho stavby pravidelně reprezentují českou architekturu na mezinárodních přehlídkách. V odborné anketě časopisu Reflex byl zvolen nejvýznamnější osobností české architektury uplynulých dvaceti let. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze. Od roku 1991 vede vlastní architektonickou kancelář AP-ATELIER. V portfoliu má široký okruh realizovaných zakázek od rodinných domů přes veřejné stavby až po rozsáhlé bytové, administrativní či výrobní areály. Zabývá se rovněž veřejným prostorem a revitalizací sídlišť. Mezi nejznámější realizace se řadí průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě, rekonstrukce legendární továrny na vodoměry v Holešovicích, rodinná vila nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, přestavba litomyšlského pivovaru, vinařský dům Sonberk nebo sídlo ČSOB v pražských Radlicích. Nejnovějším přírůstkem významných projektů je rekonverze nepoužívaného objektu plynojemu v národní kulturní památce Dolní Vítkovice na multifunkční halu Gong, která byla oceněna ve Stavbě roku 2013 a získala i Cenu veřejnosti.

Podzemní podlaží je určeno zejména pro relaxaci, je zde umístěna sauna, vířivka a posilovna. Přízemí domu je koncipováno jako otevřený společenský prostor, v němž je oddělena pouze pracovna a toaleta. V dalším podlaží jsou rozmístěny obytné místnosti. Zajímavě řešená je galerie, která slouží jako knihovna. Nejvyšší podlaží zaujímá jednu velkou místnost, k níž patří ložnice s krbem, na niž navazuje prostorná koupelna. Z ložnice je výstup na částečně krytou terasu s krásným výhledem. U domu jsou situována tři parkovací stání v garáži a jedno kryté přístřeškem před garáží.

„Nedílnou součástí domu je menší zahrada, pojatá jako dokonale obytný prostor. Rozšiřuje tak plochu společenského přízemí. Skládá se ze stříhaných trávníků a palubových či betonových pobytových ploch. Zahradu vertikálně formují dva vysoké solitérní stromy a omezují ji geometricky stříhané křoviny,“ doplňuje Josef Pleskot, který není jen autorem architektonického exteriérového řešení, ale postaral se i o designové vybavení interiérů.

Lokalita pražského Podolí, kde je dům umístěn, nabízí mnoho míst vhodných pro klidný odpočinek i aktivní sport a zajišťuje veškerou občanskou vybavenost. Spojení do centra města je pohodlné s možností využití nedalekého metra či tramvajových linek.