Při našich výpravách za architekturou z celého světa se totiž dnes vypravíme na jeden z menších řeckých ostrovů, který nese název Skiathos. Tento ostrov patří do souostroví Sporady a našli bychom ho v severnější části Egejského moře.

Vzhledem k typickému středomořskému podnebí, které v Řecku panuje, se průměrné roční teploty vzduchu pohybují kolem velmi příjemných 25 °C. Nejnižší teploty tu naměříme v lednu a únoru, ani v tomto období ovšem obvykle napadají pod 10 °C. A tomu je nakonec uzpůsobena i místní architektura.

ČTĚTE TAKÉ:

Dům s názvem Plane House, který vám dnes představujeme, navrhli architekti ze studia K-studio. Byl dokončen v roce 2011 a celá jeho podoba (ta vnější i ta vnitřní) se odvíjí od způsobu trávení léta v této oblasti - v létě tu jsou zkrátka všichni a téměř pořád venku. Plane House je proto navržen tak, aby co nejvíce spojil exteriér domu s jeho interiérem, a přitom svým vzhledem nerušil ráz okolní přírody.

Architekti se především chtěli vyhnout použití několika bloků usazených do různých výšek, které by členily okolí a i z dálky by byly naprosto nepřehlédnutelné. Rozhodli se proto pro jednoduchou plochou variantu nízké stavby, která jednoduše zapadne do vzrostlé místní zeleně.

Zelenou (jak už tomu u moderních domů bývá) opět dostaly přírodní materiály. Vnitřní i obvodové zdi jsou postaveny z kamenů, které v parném létě příjemně chladí interiér domu, a na podlahách převládá dřevo. Před domem se nachází rozlehlá a zčásti krytá terasa plynule navazující na jídelnu a kuchyni. Samozřejmostí je také venkovní bazén.

Foto: Yiorgos Kordakis