Když se řekne ranč, většina z nás si zřejmě po vzoru amerických westernů vybaví rozsáhlou farmářskou budovu ze dřeva. Okolo ní řadu stájí, široko daleko samou přírodu a civilizaci v nedohlednu. Zkrátka scenérii jak vystřiženou z Divokého západu. A my se vás dneska pokusíme přesvědčit o tom, že i ranč může díky zásahům současných architektů vypadat vlastně docela netradičně, a přitom si dokáže stále uchovat styl venkovského bydlení. V moderním hávu.

DALŠÍ MODERNÍ ARCHITEKTURU NAJDETE ZDE:

A když už mluvíme o moderním ranči, tak kde jinde ho hledat než v Texasu. Právě tady, poblíž menšího asi sedmitisícového města Lampasas, se rozhodl jeden postarší manželský pár vybudovat svůj nový domov. Na pozemku o rozloze necelých 35 hektarů chtěli mít moderní bydlení, které by se prolínalo s místní tradicí. Najali si proto architekty ze studia Winn Wittman Architecture, jimž se podařilo navrhnout originální stavbu Triple Creek Ranch.

Při pohledu zvenku ihned upoutají pozornost zaoblené tvary domu. Netradiční prohnutí ještě umocňuje několik odhalených nosníků, které přímo navazují na prohnutí střechy a dále pokračují i do interiéru. Zde se však transformovaly do dřevěných trámů, aby nedocházelo k přenosům tepla zvenku do vnitřních prostor domu.

Interiér domu je koncipován jako otevřený prostor spojující (nikoli oddělující) jednotlivé obytné zóny. Většina vnitřních prostor je laděna do neutrálních tónů barev od bílé přes šedou až k černé. K oživení využila designérka, s níž majitelé vybavení domu konzultovali, především doplňky - barevné polštářky s výraznými potisky, obrázky či vázy s živými květinami.

I při pohledu do vnitřních prostor domu lze konstatovat, že majitelé jsou téměř posedlí oblými tvary. V domě (a koneckonců i mimo něj) je najdeme prakticky všude. Snad nejvíce viditelné jsou zaoblené tvary v koupelně, kde jsou oblá umyvadla, vana, odkládací stolky a vlastně i samotné stěny.

Foto: Winn Wittman Architecture