Acqua Villa je dílem amerického architektonického studia Winn Wittman Architecture. Původně šlo o poměrně obyčejný domek u jezera, který se v polovině devadesátých let rozhodl jeho majitel nechat upravit k obrazu svému.

Jeho představa byla ovšem hned od počátku natolik vyhraněná, že se mu dlouhou dobu nedařilo sehnat architekta, který by byl ochoten vyhovět jeho přáním. V domě totiž chtěl mít například dostatek místa pro svá milovaná Porsche - a rozhodně je netoužil uklidit do obyčejné garáže. Investor navíc vlastní rozsáhlou uměleckou a hudební sbírku, těm bylo třeba uzpůsobit interiéry.

ČTĚTE TAKÉ:

Když se architekti a klient pustili do nelehké spolupráce, zjistili, že dům je v opravdu špatném stavu. Ačkoliv už došlo k určitým zásahům (například do obývacího pokoje si majitel nechal vsadit bazén ve tvaru piana, který musel být v rámci rekonstrukce domu opět vyjmut), dům nakonec čekala totální přestavba.

Originalitu v sobě stavba nezapře hned od prvního pohledu z příjezdové cesty.

Vstup do zahrady střeží mohutná zeď a brána ze železa a hliníku ozdobená výraznými ornamenty symbolizujícími vlny na vodě, které se opakují i na zdech samotné vily.

Interiéry domu se vyznačují výrazným přílivem denního světla, což podtrhuje už tak velmi otevřený světlý prostor. Ve vnitřních prostorech je znát výrazný zásah interiérového designéra, který při vytváření příjemného dojmu z prostoru sáhl po několika nepřehlédnutelných funkčních prvcích, které by se zároveň daly pokládat rovnou i za umělecká díla. To je asi nejvýrazněji vidět na volbě stropních svítidel či na designu prakticky všech typů sedátek, křesel či barových židlí.

Foto: Winn Wittman Architecture