Koncepci autora podtrhuje poměrně velké množství výrazových prvků: zimní zahrada v obývacím pokoji, prosklená nároží u pokojů v prvním a druhém patře vedoucí na slunečné terasy v obou podlažích, speciální a atypický modul okna, kdy čtverec doplňuje v horní polovině dělené vertikální okenní křídlo. Jednoduchost konstruktivistického řešení vyvažuje použití přírodních materiálů jako například obklad lomovým kamenem. Dům není podsklepen a provozní funkci přebírá přízemí, které je dispozičně řešeno jako dvě samostatné části s přístupem do průjezdu.

vila

Průjezd zajišťuje propojení obou částí protáhlé parcely, ale pohledově se v řešení domu neobjevuje. Reprezentační nástup do domu zajišťuje ustoupený uliční líc, vynesený sloupkem. Vstupní dveře přivádí návštěvníky domu na schodiště a do prvního patra, do prostorné vstupní předsíně s balkonem. Návrh domu je založen na racionálním přístupu a funkčně vyprecizované dispozici. Jednoznačně je oddělen život rodiny a přístup do kanceláře a ateliéru v druhém patře.

ČTĚTE TAKÉ:

V rámci dispozice je navrženo trojí schodiště, jedno přivádí návštěvníky do haly v patře, z druhého konce haly pokračuje schodišťové rameno do druhého patra ke kanceláři. Točité schodiště naproti kuchyni dovoluje jednoduchý přístup hospodyně k provoznímu zázemí v přízemí (sklep, prádelna, dřevo) a na zahradu. Největší část prvního patra zaujímá obývací pokoj s jídelním koutem, přístupný z prostorné předsíně. Ložnice i dvoupokoj dětí mají okna vedoucí na terasu. Na patře je komfortní hygienické zázemí a zabudovaná šatna. Druhé patro bylo vyhrazeno pro kancelář architekta, včetně ateliéru a temné komory. Na tomto patře je také pokoj pro služebnou a nezbytná půda.

Vlastní dům architekta Mati je kvalitní ukázkou racionalistického směru architektury konce třicátých let. Stavba dokládá zájem architekta na malém městě o aktuální trendy v centrech architektonického vývoje. Ve srovnání s ostatní tvorbou architekta dům vybočuje z tradičního řešení staveb diktovaného stavebníky v předválečném období. Od doby výstavby byly provedeny úpravy dispozice obytných prostor. Exteriéry jsou autenticky dochované.

Převzato z knihy Slavné vily Zlínského kraje vydané agenturou Foibos. Více na https://www.slavnevily.cz