Matthias Hein představí svůj pohled na architekturu ze dřeva a podělí se o své zkušenosti. To vše na ukázkách práce ateliéru HEIN Architekten. Sám k tomuto tématu říká: „Architektonický design je jako odkrývání tajemství.“ Jeho ateliér vytváří projekty po pečlivé analýze co nejširšího spektra parametrů, které se promítají do výsledné podoby domu.

To vše a mnoho dalšího si ukážeme na příkladu projektu mateřské školky Muntlix.

Druhým hostem bude slovenský architekt Pavol Pokorný, který se v přednášce na téma „Na cestě k lepším domům“ bude věnovat tomu, jak se mění role architekta a vnímání architektury v kontextu společenské objednávky stavět energeticky úsporněji a ekologicky zodpovědněji. Přednáška bude ilustrována na ukázkách prací Ateliéru Pokorný z let 1993 až do současnosti, s důrazem na aktuální realizace, zvláště pak pasivní dřevostavbu v Stupave na Kremenici.

V průběhu tohoto odpoledne vystoupí také norský architekt Geir Brendeland, který představí severský přístup k dřevostavbám v Norsku. Je jedním ze zakládajících partnerů kanceláře Brendeland & Kristoffersen, která vznikla v roce 2002 v Trondheimu poté, co autorská dvojice vyhrála první cenu v soutěži na projekt „Svartlamoen housing“. Svartlamoen – upadající industriální čtvrť Trondheimu byla územním plánem určena pro obytnou funkci a byl to právě vítězný návrh ateliéru Brendeland & Kristoffersen – soubor dvou obytných budov – který nejenom zahájil přestavbu čtvrti, ale sloužil také jako základ i pro pozdější proměny Svartlamoenu. Kancelář dále pokračovala v práci v této oblasti, navrhováním renovace kulturního centra a konverze dřívější prodejny automobilů na mateřskou školu. Mezi další pozoruhodné práce ateliéru Brendeland & Kristoffersen patří například výstavní „kabina“ nazvaná „Berlin box“, projekt jménem „100% Norway“ navržený pro prezentaci ambasády Norského království v Londýně a vila Nilsen v norském Borgenu.

Všichni tito architekti budou mít své přednášky v sobotu 8. února v auditoriu Salonu dřevostaveb, hlavního doprovodného programu veletrhu Dřevostavby, ve střední hale Průmyslového paláce. Více informací na www.salondrevostaveb.cz.

Program sobota 8. února:

  • 15.10 – 15.40 arch. Pavol Pokorný (Slovensko)
  • 15.40 – 16.40 arch. Matthias Hein (Rakousko)
  • 16.40 – 17.40 arch. Geir Brendeland (Norsko)