Tento moderní dům stojí v Tel Avivu. Původně tu stál starý dům, kde manželé vychovali své děti. Po jejich odchodu se velký dům měl změnit na místo pro dva a příležitostné návštěvy dětí a vnoučat. Tedy vlastně neměl. Původně hledali majitelé jiné místo na stavbu nového domu. Ale nenašli. Uvědomili si, že je škoda opustit tohle místo, ty vazby, které zde mají. Nabourat svou sociální infrastrukturu. Tak pozvali architekty z Domb architects, aby jim dům zrekonstruovali.

ČTĚTE TAKÉ:

Byl to velký oříšek. Vždyť dům je vlastně kovová konstrukce s velmi nízkými stropy. Musela být zachována základna i konstrukční jádro i s výškou stropů. Proto se třeba přestěhovala klimatizace ze stropů do zdí. Omítka je zde tak od zdi až 8 cm daleko.

Rekonstrukce dala domu zcela novou podobu. Moderní. Vzdušnou. Z ulice a z bočních stran vypadá dům sice dost nepřístupně, ale to je tím, že se snaží zachovat soukromí a otevírá se do zahrady. V přízemí je velká kuchyně zařízená od italské firmy Boffi, velký obývací pokoj, který pojme řadu hostů, a také jedna ložnice. V patře pak mají svůj pokoj majitelé. Skrz velkou vestavěnou skříň se prochází do koupelny s volně stojící vanou a velkým sprchovým koutem. Ložnice je napojená na velký balkon.

Dům má navíc i využitelný suterén. Je tu fitness, herna, malá kancelář i další apartmá pro návštěvy. Inteligentní systém plně ovládá dům – spotřebu elektřiny, vytápění a klimatizaci, komunikační systém i audio-video.

Tento dům je podle architektů typickým příkladem toho, jak je možné využít stávajících struktur, aniž by se zničila minulost. Výhodou stavby pak byly snížené náklady na stavbu i schvalovací procesy.

Foto: Amit Geron/ Domb architects