Tmavý dům se středově zalamovanými fasádami obloženými dřevem se může zdát příliš moderní a netradiční. Ale dům s_DenK Residence od Soho Architektur v malé bavorské vesničce navazuje na okolní zástavbu.

Tradiční, klasickou, ale stejně dřevěnou v kombinaci bílé a tmavého dřeva. Dům shlíží ze stráně do vesnice a pak až na úbočí Alp. Textura fasády zapadá do venkovské krajiny a velká okna propouštějí tuto krajinu dovnitř.

ČTĚTE TAKÉ:

Dům je vlastně třípatrový. Architekti využili svahu k zadlabání technické části a garáže do podzemí. Tato část je monoblok z pohledového betonu uvnitř, zvenčí bíle omítnutý. Pohledový beton se pak zvedá do obytných dvou pater v podobě centrálního sloupu, kde je umístěný velký krb.

A zatímco z podzemí do přízemí stoupají schody betonové, ze společenské části přízemí do prvního patra s ložnicemi vedou vylehčené schody dřevěné. Stejně jako kuchyně jsou lakované do velmi světlého odstínu. Ten kontrastuje s pevnou hmotou betonu a temnou fasádou.

Výše zmíněný minimalismus je poznat na každém centimetru domu. Nikde není nic, co by narušovalo jednoduchost, strohost a liniovou čistotu. Podívejte se například na osvětlení kuchyně – čtyři závěsná světla zavěšená do čtverce, jako by ohraničovala svět kuchyně.

Soho Architektur / Zooey Braun