Veronica Beach House v roce 2012 navrhlo a v roce 2013 realizovalo architektonické studio Longhi Architects v peruánské Limě. Tito architekti měli za to, že Peru je ve světě známé pouze díky jídlu a hudbě. Rozhodli se proto, že se pokusí vytvořit takový dům, aby se o něm ve světě vědělo, a peruánská architektura se tak zařadila mezi ty prvky kultury, o níž se v souvislosti s Peru hovoří.

ČTĚTE TAKÉ:

Sami architekti upozorňují, že při návrzích domu se příliš nezaměřovali na racionální promýšlení a plánování, ale dali spíš průchod svým pocitům a nechali se vést intuicí. Zároveň můžeme z architektury domu vyčíst, že nejde pouze o přehlídku místního folklóru a tradic, ale o snahu citlivě propojit místní prvky s moderními stavitelskými postupy užívanými ve světě.

Zvenku nás na domě upoutá především umístění. Dům je totiž z velké části zasazen do obrovské skály. Při tomto pohledu pak zkoumavým očím neuniknou ani další výrazné rysy stavby, jako je velká členitost a vysoký stupeň prosklení. V exteriéru pak ještě stojí za pozornost čtyřicet metrů dlouhý bazén, který jako by se táhl po celé délce venkovní terasy, a tím ji orámoval.

Interiéry domu jsou barvami i zařízením o něco střídmější, než bychom možná čekali. Rozlehlé společenské části domu dominují neutrální odstíny. O to více pak vynikají nezvyklé architektonické prvky domu. V případě přízemí jde například o obrovský kruhovitý průhled, jímž do prostoru vniká denní světlo. Podobně výjimečně pak působí i zakomponování neopracovaného kusu skály přímo do vnitřních prostor domu (především do stěn schodiště a chodeb). V kombinaci s efektně nasvětlenými prostory, moderními materiály a vyvýšenými stropy dopřává skála uvnitř domu vskutku fascinující podívanou.

Foto: Longhi Architects