Jedním z ukázkových příkladů je tato stodola z 15. století. Ta totiž šest set let stála téměř bez povšimnutí a teprve až v roce 2003 si ji vzalo do parády studio MOO, které ji zrekonstruovalo a dostavělo tak, aby vyhověla standardům moderního bydlení, a přitom si uchovala něco ze svého původního kouzla. V letech 2003 a 2004 za tuto povedenou rekonstrukci studio získalo hned několik architektonických ocenění.

Projekt úprav a dostavby stodoly dostal název La Concha a můžeme ho na vlastní oči spatřit na ostrově Guernsey. To je jeden z Normanských ostrovů (s rozlohou 78 kilometrů čtverečních jde o druhý největší ostrov), ležící v průlivu mezi pobřežím Británie a Francie.

ČTĚTE TAKÉ:

Z původní budovy zůstaly zachovány kamenné obvodové zdi. I vnitřní prostory prozrazují, že se nejedná o ledajaké bydlení. Vysoké stropy, odhalené střešní trámy a části zdí to jen potvrzují. Interiéry jsou přitom pojaty velice moderně. Vnitřním prostorům vévodí sklo, které je úplně všude. Velká okna, prosklené zábradlí přehrazující mezipatro, prosklené části stropu a dokonce i částečně prosklené podlahy.

Dům je rozdělen do dvou hlavních pater a najdeme tu i mezipatro.

V přízemí se nachází obrovská kuchyně s jídelnou, nad níž je do mezipatra umístěn obývací pokoj. Odtud je možné plynule přejít až k privátní části domu, kde jsou umístěny ložnice. Mezi obývacím pokojem a ložnicemi je totiž vytvořen jakýsi miniaturní prosklený most, který obě místa spojuje (resp. odděluje).

Jelikož byla už samotná původní stodola opravdu originálním materiálem ke zpracování, interiérový design měl už za úkol pouze podtrhnout přednosti zachovalého prostoru. Proto tu má ve velkém měřítku prostor neutrální bílá barva, čiré sklo, dřevo, kov a kámen.

Foto: studio MOO