V roce 2011 se na architektonické studio AR Design Studio obrátil pár, který se rozhodl vybudovat rodinný dům, jehož stavba se měla stát stmelovacím procesem. Pár krátce před tím přišel o dceru a potřeboval svou pozornost zaměřit jinam, na něco pozitivního, co by symbolizovalo nový začátek.

Architekti byli se situací od začátku obeznámeni a ke svému úkolu přistoupili velmi seriózně. Proto nejprve začali s průzkumem, aby se jim do stavby podařilo co nejlépe zakomponovat takové prvky, které mají pozitivní účinek na lidské zdraví a psychiku. V tomto ohledu dostali zcela volnou ruku.

ČTĚTE TAKÉ:

Za hlavní strategii byla zvolena přirozenost a příroda - denní světlo, vzdušnost a zeleň. Půdorys domu se v podstatě skládá ze čtyř obdélníků, které do sebe zapadají a veprostřed domu rámují nepravidelný čtyřstěn - jakousi vnitřní oázu. Ta má fungovat jako zenová zahrada, zcela oddělená od ruchů z okolí, kde je zasazen jeden olivovník, tvořící srdce celého prostoru.

V přízemí se okolo vnitřní zahrady rozkládají čtyři hlavní zóny. První je vstupní část domu, na ní z jedné strany navazuje prostorná kuchyně a z druhé strany velká jídelna. Naproti vchodové části domu je umístěn obývací prostor s přímým vstupem na venkovní terasu. V prvním patře zbyl dostatečný prostor pro čtyři ložnice, tři koupelny a velký balkon.

Celá stavba je úplně nová. Poslední práce na ní proběhly ještě v únoru 2014. Dům je tudíž vybaven jen základním nábytkem, ještě tu chybí textilie a věci denní potřeby, které by jej zútulnily a vdechly mu život. To už je ale úkol, který čeká na samotné majitele.

Foto: Martin Gardner