V tomto případě se architektovi Carlosovi Gilardimu naskytla unikátní příležitost navrhnout stavbu, která při prvním pohledu vypadá, jako by shlížela na svět pod sebou téměř z nebe.

Takové místo skutečně existuje. A našli bychom ho v jihovýchodním cípu pevninského Španělska, zhruba na úrovni Ibizy. Právě tady, na pobřeží Costa Blanca, vyrostlo pohádkové město Altea s typickými bílými domky a spletitými uličkami, které bylo v 70. letech oblíbené zvlášť mezi umělci a bohémy.

ČTĚTE TAKÉ:

Vysoko nad tímto městem stojí na pozemku o rozloze 848 metrů čtverečních moderní dům nazvaný La Perla del Mediterraneo (do češtiny můžeme přeložit jako Perla Středomoří). Jedná se o nepřehlédnutelnou moderní stavbu, jež svým majitelům nabízí obytnou plochu o velikosti 421 čtverečních metrů a dalších 260 čtverečních metrů zahrad.

Dům sází na jednoduché tvary, přesto se mu podařilo nebýt nezajímavý. Vila La Perla se rozkládá hned na třech patrech. V přízemí najdeme kryté místo pro parkování dvou automobilů a hned tři ložnice, každá má samozřejmě k dispozici vlastní koupelnu a přístup na krytou terasu a na zahradu.

V hlavním patře, do něhož se majitelé mohou dostat z přízemí buď klasicky po schodech, nebo mohou využít výtah, se nachází prostorný obývací pokoj s krbem a kuchyně. I v tomto patře mají majitelé přístup k zeleni. Najdeme zde dvě perfektně upravené japonské zahrady, odkud se nabízí přímo dechberoucí výhled na město pod skálou a také na Středozemní moře. Využít lze také částečně krytou terasu, na niž navazuje jeden z nekonečných bazénů.

A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na patro číslo tři. Sem architekt umístil manželskou ložnici, šatnu, koupelnu s vířivkou, terasu na opalování a ještě jednu zahradu.

Foto: Antonio López Espada