Seattle je místo, které není až tak úplně dokonalé k žití. Je tu spíš chladněji. Tuhé zimy, silné větry a na podzim i velké deště znamenají, že nároky na domy jsou o kus větší než třeba na Floridě. Manželé se rozhodli, že si pořídí dům, který budou respektovat, a on bude respektovat je. Základem je tedy stavba opláštěná vlnitým plechem, která je zlehčena dřevěnou konstrukcí oken. Pro opláštění se rozhodli, protože nechtěli nic, co by se muselo udržovat.

Dům samotný je postavený v pasivním standardu. Mezi technologické vymoženosti tu patří rekuperace tepla, solární předehřev vody, pasivní ventilace nebo sběr dešťové vody pro další použití.

Dům není nijak excentrický. Nevyznává dnes moderní nadměrné použití skleněných ploch. Okna sice velká jsou, ale nechávají prostor pro soukromí obyvatel. Uvnitř přitom je vše prostorné a vzdušné. Jen se podívejte na kuchyň, které celá stojí u velké prosklené zdi.

Architekti ze SHED Architecture & Design zasadili dům nikoliv ke kraji pozemku, ale pěkně doprostřed, aby byl obklopen zahradou. Ať jste, kde jste, je to tedy místo pro odpočinek a pohodu, kterou manželé, kteří už pomýšlejí na důchod, hledali.

Foto: Mark Woods/ SHED Architecture & Design