V severní oblasti argentinského města Pinamar, omývaného Atlantským oceánem, bychom přesně takový dům našli. Dostal jméno Batin House a za jeho návrhem stojí tým architektů z Galera Estudio.

Stavba domu začala v červenci 2013 a v prosinci následujícího roku již bylo hotovo. Architekti dostali k dispozici rohový pozemek o rozloze 960 metrů čtverečních, který z části zasahuje do lesa a částečně sousedí s dosti využívanou ulicí. Z toho důvodu má půdorys domu tvar písmene L - skládá se totiž ze dvou překrývajících se kvádrů. Z části se tím podařilo opticky i fakticky oddělit zbylou část zahrady od rušivých vlivů z okolí a zároveň mohl před domem vzniknout krytý prostor pro maximalizaci soukromí.

ČTĚTE TAKÉ:

Dům má dvě patra. V přízemí je při pohledu z ulice vidět částečně kryté stání pro dva automobily. V druhé části domu najdeme velký propojený prostor, v němž na sebe v jedné linii postupně navazují kuchyně, jídelna a obývací zóna. V nejvzdálenější části od silnice se pak nachází ještě ložnice s vlastním sociálním zařízením a šatna.

O patro výš jsou umístěny další tři ložnice a dvě koupelny. Všechny pokoje jsou orientovány směrem do středu vnitrobloku, kde se nachází pohodová předzahrádka s lehátky a venkovním bazénem, nebo směrem do lesa plného štíhlých borovic.

Batin House není klasickým rodinným domem. Spíš naopak. Slouží k rekreaci a je možné si jej na prázdniny či dovolenou pronajmout.

Foto: Diego Medina