Na tomto domě, který se příhodně jmenuje Mirror House (Zrcadlový dům), je zaručeně nejzajímavější jeho fasáda. Ta je totiž kompletně vytvořená z reflexních skleněných panelů, které jednak odrážejí okolní zeleň, a velmi neobvyklým způsobem s ní tudíž i splývají (a dům tak jakoby maskují), a zároveň vpouští do interiérů dostatek světla, ale žádné zvědavé pohledy dovnitř nepustí.

Tuto neobvyklou vilu v nizozemském městě Almere navrhli architekti Johan Selbing a Anouk Vogel. Už v roce 2006 s tímto návrhem vyhráli architektonickou soutěž, jejíž zadání požadovalo návrh rodinného domu, který bude silně provázán se svým okolím.

ČTĚTE TAKÉ:

Ze soutěžních návrhů bylo následně vybráno dvanáct nejlepších týmů. Ty poté získaly příležitost své návrhy realizovat v oblasti pro to určené - na otevřené ploše v blízkosti lesů. Kromě návrhu dostali architekti za úkol najít pro své domy také kupce.

Stavba Mirror House začala v roce 2012 a o rok později už bylo hotovo. Soutěžní návrh byl po dohodě se současnými majiteli domu ještě doladěn o podstatné detaily tak, aby se klientům v domě dobře bydlelo.

Poněkud chladně působící reflexní sklo, jímž je dům obložen zvenku, v interiéru vyvažuje břízové obložení stěn. V harmonii s dostatkem denního světla tak interiéry působí přívětivě a útulně. Jednopodlažní dům nabízí 120 metrů čtverečních, což je v případě správného rozvržení jednotlivých pokojů dostačující obytná plocha pro pohodlné bydlení. Domu nelze upřít, že se jedná o originální počin!

Foto: Jeroen Musch