Historicky jde o první příklad, kdy soukromý investor tímto způsobem spolupracuje s městem při přípravě výstavby na vlastním pozemku.

Plánování výstavby na Pankráci v minulosti vzbuzovalo bouřlivé emoce. „Znepokojení občanských iniciativ i památkářů lze v takto exponované lokalitě očekávat u jakéhokoli stavebního projektu, proto IPR doporučil zamýšlenou výstavbu na pankráckém pozemku připravovat formou architektonické soutěže,“ řekl šéf IPR Tomáš Ctibor. Developer na tento návrh města přistoupil a začal s IPR aktivně komunikovat. Výsledkem je vyhlášení architektonické soutěže.

Návrhy jedenácti architektonických ateliérů posoudí porota sestavená z architektů, památkářů a zástupců akademické sféry. Zasedne v ní například David Vávra, Adam Gebrian, Antonín Novák nebo děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci Zdeněk Fránek. Soutěž budou dozorovat představitelé památkové péče – Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče MHMP, a Ondřej Ševců, ředitel územního odborného pracoviště NPÚ.

„Cílem je vytvořit kvalitní budovy, které dotvoří rozdrobené panoráma pankrácké pláně. Jedním z klíčových kritérií soutěže bude kromě architektonického vyznění také vysoká pobytová kvalita jednotlivých návrhů. Budovy musí se svým okolím dobře komunikovat,“ podotkl architekt Jan Šépka z IPR.

Projekt je plánován výhradně pro účely bydlení, pouze přízemní prostory parteru budou využity komerčně, vzniknou zde obchody a restaurační zařízení. Bytové jednotky budou mít plochu do 150 m², dispozičně budou řešeny v rozmezí od 1+kk do 5+kk. Mezi budovami vznikne veřejnosti přístupný park. Podmínky soutěže připravovali zástupci CENTRAL GROUP a IPR. Výsledky budou známy začátkem října 2014.

Vyhlašování architektonických soutěží je trend, který Praha strategicky podporuje. V Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy proto v březnu vznikla Kancelář projektů a soutěží, která zajišťuje, aby investicím do veřejných prostranství předcházela koncepční příprava například formou architektonických soutěží. Stejně tak chce být IPR v roli odborného garanta při dohledu nad výstavbou lokalit celoměstského významu.

Zdroj: IPR Titulní foto: Central Group