Středozemní moře. Pak na jedné straně divoká příroda Cabo de Creus, na druhé straně malá rybářská vesnička El Port de la Selva. A ohromný kamenný sráz nad mořem. A právě tady si usmysleli Mel a Geoff postavit dům, který by hleděl do moře. To byl hlavní požadavek. Jenže investorům ani nepřišlo na mysl, že tu budou jisté další problémy. Například to, že tu vanou ukrutně silné větry, které dosahují rychlosti až 180 km/h. Navíc je svah odvrácen od slunce, takže sem nedopadá skoro žádné sluneční záření.

A tak v architektonické kanceláři Cadaval & Solà-Morales připravili projekt, který je jak slunečnice. Vyhledává každý možný sluneční paprsek, a přitom se sám v sobě choulí před větrem. Různorodá fasáda domu s velkými čtvercovými okny se natáčí do různých stran. Každé okno má tak specifický pohled na okolí, které je tak různorodé – od vesničky přes moře až po francouzský národní park. Postupné skládání těchto jednotek pak nechalo vzniknout netradičnímu centrálnímu prostoru.

Jak již bylo řečeno, dům je jak slunečnice. Hledá slunce, aby je přivedlo do prostoru a vyhřálo ho. Zadní část patia zachytává sluneční paprsky a vyhřívá centrální prostor, odkud stoupá teplo do ložnic. Obklíčené patio také slouží jako venkovní prostor pro užívání přírody, když okolní kopce bičuje vichr.

  • Autor: Cadaval & Solà-Morales
  • Projekt: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales
  • Umístění: Port de la Selva, Girona, Španělsko
  • Plocha: 250 m²
  • Foto: Sandra Pereznieto