Zatímco my tady v Čechách čekáme sníh a mrazy, v Novém Jižním Walesu v Austrálii teď mají léto. Krásné léto. Takže ve městě Collaroy to teď asi vypadá úplně jako na těchto fotografiích. Zveme vás na letní prohlídku plážového domu, který prošel kompletní rekonstrukcí pod taktovkou dvojice architektů: Luigiho Rosselli, Edwarda Bircha.

Na chůdách

Pláž není zrovna ideální místo na postavení domu. Je tu velký vítr, spousta písku, hodně slunce… A hlavně moře, které je sice většinu roku lákavé, ale dokáže se také pořádně rozparádit, a pak si to uhání přes pláž daleko do vnitrozemí. A tak i tento bungalov byl, stejně jako většina domů v okolí, postaven na vysokých pilotech.

Po přestavbě je ovšem spodní část využita jako garáž. Když tedy přijde špatné počasí, je lepší nemít auto zaparkované přímo v domě.

Do přízemí se tak vlastně vchází po točitých krásných schodech a jako první narazí návštěvník na úžasnou terasu. Bílá dřevěná okna, bílé dřevěné zábradlí a tmavě modrá dřevěná fasáda – prostě fantastická romantika. Ani tu není poznat, že dům je nakonec uvnitř tak velký. Přestavba totiž přidala ještě jedno patro. Nahoře je ložnice majitelů, pracovna a „kapitánský můstek“. Dole se pak uvolnilo místo na probourání místností a vytvoření velkého společenského prostoru pod šikmou střechou.

Stranou je kuchyně a jídelna, kde zaujme volně stojící ostrůvek, který má funkci přípravny jídla. Linka při stěně je totiž plná a není tu moc místa, takže velký ostrůvek se hodí.

V domě také zaujme velké, knihovnou napůl podepřené schodiště. Ovšem plážový dům musí být vzdušný. A tento dům vzdušný je. Je totiž ověnčen spoustou posuvných stěn, které otevřou či uzavřou místnosti slunci, větru i nepohodě. Nejzajímavější je asi část s takzvaným zahradním salonkem, která je obehnaná velkými posuvnými stěnami se svislými dřevěnými žaluziemi.

Foto: Luigi Rosselli Architects / Edward Birch / Justin Alexander