Pritzkerova cena za architekturu (Pritzker Architecture Prize) Hyattovy nadace (Hyatt Foundation) je prestižní ocenění v oblasti architektury, inspirované Nobelovou cenou. Cenu založili v roce 1979 Jay Pritzker, podnikatel a filantrop, zakladatel hotelové skupiny Hyatt, a jeho žena Cindy. Od tohoto roku je udělována žijícím architektům. Mimo prestiže je reprezentována medailí a finanční odměnou ve výši 100 000 dolarů.

Vyjádření Jaye Pritzkera

Udělení ceny osmačtyřicetiletému Aravenovi okomentoval přímo Jay Pritzker: „Porota vybrala architekta, který prohlubuje naše vnímání toho, co je to opravdu skvělý design. Alejandro Aravena je průkopníkem praxe, ze které vznikají opravdu silná architektonická díla, a také řeší jeden z velkých problémů 21. století – jeho stavby dávají šanci na bydlení i méně ekonomicky privilegovaným, zmírňují dopady přírodních katastrof, snižují spotřebu energie a poskytují příjemný veřejný prostor. Inovativní a inspirující, (Aravena) ukazuje, jak architektura v celé své kráse dokáže měnit životy lidí k lepšímu.“

Tvorba

Aravena navrhl pozoruhodné stavby v komplexu Universidad Católica de Chile v Santiagu, které zahrnují například inovační centrum, takzvané Siamské věže, budovu lékařské fakulty, matematické fakulty a fakulty architektury. Tyto energeticky šetrné budovy citlivě reagují na místní klima pomocí inteligentních fasád, které zachovávají příjemné vnitřní mikroklima.

Od roku 2001 je Aravena ředitelem společnosti ELEMENTAL, která se zaměřuje na stavby veřejného zájmu a sociální bydlení. Mezi nejznámější projekty společnosti patří “Half of a good house“ (doslovný překlad Polovina dobrého domu), domy pro sociálně slabší, které jsou dostavěné pouze z poloviny svého „objemu“, zbytek si majitelé dokončují sami podle svých finančních možností.

Oficiální předání ceny proběhne v New Yorku 4. dubna.