Ačkoli se jednalo o první ročník této soutěže, zájem byl enormní. Vždyť se hodnotily stavby za posledních pět let. Také proto se jich přihlásilo hned 475. Na začátku září se uskutečnilo jednání mezinárodní odborné poroty v České republice. Výsledkům soutěžní přehlídky předcházel zúžený výběr 63 nominací, z nichž porota na základě podkladů dodaných od soutěžících či formou osobní prohlídky vybraných objektů následně vybírala finalisty a držitele Hlavní ceny. Porota rozhodovala ve složení: Joe Morris (předseda), Boris Bežan, Jan De Vylder, Kees Kaan, Ivan Koleček, Miriam Lišková a Martin Rein-Cano.

Srdce poroty a Hlavní cenu získal nevelký projekt Zen-Houses (2015) spojující bydlení a pracovní prostor pro své tvůrce – architekty Petra Stolína a Alenu Mičekovou. Liberecké domy-dvojčata na první pohled vynikají především konstrukčně oddělenými objekty pro odpočinek a pro práci a také svým ojedinělým konceptem založeným na co nejjednodušší formě bydlení. Ta se ukazuje zejména v užití výrobních modulů SIP (Structural Insulated Panel), jež se opakovaně promítají do konstrukce domů. Oba domy při zachování šířky pouhé 3 metry přitom nepůsobí vůbec stísněně, ale naopak velmi vzdušně a otevřeně.

Porota ve své zprávě uvádí: „Jen jedna práce ale vynikla nad všechny ostatní, a tím je Zen-Houses – ateliér a dům v Liberci. Prostý, ekonomický a nenáročný projekt je charakterizován specifičností své lokace, schopností na toto prostředí reagovat, svou naprostou unikátností i vytrvalou snahou provokovat a sebejistě zkoušet nové principy i za cenu případných chyb. Díky tomu všemu Zen-Houses dokázal uspět a bezesporu se tak jedná o vynikající dílo, o stavbu se skutečnou ambicí pokoušet hranice a stát se vzorem pro mnohé z nás.“

Do finále České ceny za architekturu dále postoupila poměrně široká škála projektů. Jedná se např. o revitalizace a rekonstrukce stávajících prostor či veřejných prostranství. Porotu nadchla také dvě díla architekta Josefa Pleskota. Jsou jimi rozsáhlé úpravy industriální oblasti Dolních Vítkovic (AP atelier, 2015) a revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli (AP atelier, 2014). Finalistou 1. ročníku České ceny za architekturu jsou také dvě výrazné stavby: klášter Nový Dvůr (ATELIER SOUKUP OPL ŠVEHLA, 2014) a Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí (Petr Hájek ARCHITEKTI, 2014). Za dvě velmi zdařilé rekonstrukce mezinárodní porota považuje úpravy Vily Tugendhat v Brně (ARCHTEAM a RAW, 2012) či Tři věže – zateplení obecních budov s urbanistickým přesahem v Líbeznicích (Atelier M1 architekti, 2014). Jako významný a velmi zdařilý zásah do veřejného prostoru, který navíc vznikl na základě architektonické soutěže, porota shledala revitalizaci Gahurova prospektu ve Zlíně (ellement, 2013).

Všechna finálová díla si můžete prohlédnout zde:

Mimořádné ceny VELUX a ERA21

Uděleny byly rovněž mimořádné ceny partnerů České ceny za architekturu. Cenu VELUX za nejlepší práci s denním světlem získala Jonášovic stodola (A2F, 2012). Porota společnosti VELUX složená ze zahraničních architektů ocenila, že objekt cíleně pracuje s denním světlem a propojením interiéru s exteriérem. Stodola dále přesvědčuje svojí pečlivou prací s jednotlivými pohledy a průhledy, a to jak do zahrady a napříč domem, tak s průhledy na oblohu.

Cena časopisu ERA21 za přínos k obnově venkova a citlivou práci s pozůstatky minulosti putuje do rukou mladého architektonického dua Martin Prokš a Marek Přikryl. Vydavatele architektonického časopisu oslovili svojí adaptací bývalých zemědělských garáží na zázemí biotopu v Honěticích u Kroměříže (2013). Projekt řeší důležité téma obnovy venkova a citlivě pracuje s pozůstatky minulosti, zároveň přispívá k tématu udržitelného rozvoje. Ocenění náleží nejen architektům, ale také investorovi za snahu o vzkříšení aktivit ve venkovské krajině.

Výjimečné počiny z oblasti architektury

V rámci České ceny za architekturu jsou rovněž oceňovány výjimečné aktivity na poli architektury. Nominace provádějí členové Akademie a Grémia ČCA. Akademici o výjimečném počinu hlasovali na webovém portálu Ceny. V letošním roce byly uděleny celkem tři Ceny za výjimečný počin. Cenu získala ročenka Česká architektura, kterou již 17. rokem ve vydavatelství Prostor – architektura, interiér, design vydává Dagmar Vernerová. Akademie ocenila dlouhodobou propagaci české architektury, a to jak u laické, tak i odborné veřejnosti, jež je založena na každoročním výběru staveb jednou osobností z řad architektů.

Výjimečný počin za propagaci architektury získává také sdružení KRUH, které pod taktovkou architektky Marcely Steinbachové v letošním roce uskutečnilo již šestý ročník celorepublikového festivalu Den architektury. Sdružení dále pořádá velmi oblíbené cykly přednášek (např. cyklus Švýcarsko-českých inspirací či Architektky). Akademie v odůvodnění mimo jiné uvádí: „KRUH je skvělou ukázkou naplňování ideje občanské společnosti, jak ji definoval Václav Havel a další myslitelé.“