Rozhledna je místo, kde má člověk nadhled, perspektivu a kde všechno je tak nějak blíž přírodě, myšlenkám, bohu. Snad je to dáno blízkostí nebe a uvědoměním si vlastní malosti. Čechy jsou rozhlednová velmoc a během několika posledních let vyrostly rozhledny na ohromné spoustě kopců, hor, pahorků, a díky evropským dotacím paradoxně i na rovinách či v údolích.

Podobný trend je i na Slovensku. I tady je spousta míst „osázena“ rozhlednami, ale na rozdíl od ČR má Slovensko spoustu hor, na které se taková rozhledna hodí. Třeba Zámčisko nad Popradem. Krásný výhled na Tatry přímo volá po rozhledně, která by dokázala panoramaticky představit místo, kraj i genius loci.

Architekti se rozhodli vytvořit rozhlednu – dům. Jednoduchý objem s výraznými otvory, které rotují na fasádě spolu se schodištěm. Co patro, to vlastně samostatný pokoj s velkým oknem. Každá strana pak má výhled na jinou stranu. Při odpočinku pak může návštěvník nejen vzhlížet na horizonty a vrcholy hor, ale i na výstavu místních archeologických nálezů.

Dřevěná konstrukce věže je pokryta vertikálně fasádou a horizontálně podlahou podest z dřevěných latí s přiznanou mezerou. Perforování odlehčuje věž, dává jí vzdušnost. Dřevo doplňuje i kov v subtilních prvcích nerezových lan, sítí, zábradlí a také okenních rámů. Celá věž je pak ukotvena na jednoduchých betonových patkách.

Pokud vás projekt věže zaujal a chtěli byste vidět i další projekt od autorů z Henkai architekti, můžete se podívat do našeho časopisu Dům&Zahrada 4/17, který je právě na stáncích. Pokud si chcete časopis objednat nebo předplatit, informace najdete pod článkem.

Henkai architekti se dali dohromady v roce 2012. Tým tvoří Daniel Baroš a Michal Nejezchleb zpod Radhoště na Valašsku a Marcel Šípka zpod Tater na Slovensku. Navrhujeme věci od velikosti židle po velikost města. Všechno, co uděláme, by mělo být funkční, logické, jednoduché a postavitelné.

www.henkai.cz

DŮM&ZAHRADA 4/17. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.