České normy na odstup domu od hranic pozemku o poměrech mezi zahradou a zastavěnou částí by asi tomuhle domu zařídily nesouhlasné stanovisko k výstavbě. V Japonsku ale tohle neplatí. Na pozemku 97 m² tu architektonická kancelář Form/Kouichi Kimura Architects postavila dům, který se snaží maximalizovat využití prostoru, aniž by nějak omezoval okolí, převyšoval nebo znásilňoval okolní moderní zástavbu.

První otázka je o tom, kam si dvě děti, které společně s rodiči v tomto domě žijí, chodí hrát. Velkou výhodou a důvodem, proč mohl být zastavěn celý pozemek, je ten, že přímo naproti přes ulici stojí park. Prakticky je součástí domu, takže zde plní jakousi úlohu zahrady.

Dům samotný se snaží využít každý prostor naprosto maximálně, a to tak dokonale, že zde dokonce zbývá v přízemí místo pro ateliér majitelky, která je módní návrhářkou. Dům tak má vlastně dva vchody – jeden do ateliéru a jeden utopený hlouběji do samotného domu.

V přízemí pak je ještě koupelna, technická místnost a ložnice majitelů. V prvním patře pak je ložnice dětí umístěná na odvrácené straně od ulice. K ní je naopak přivrácená velká společenská místnost otevřená velkým oknem světlu. Další světlo se do interiéru přivádí bočním malým podélným oknem a také střešním oknem. Proto je dost světla i v zadní části, kde je kuchyně.

Samozřejmě, že interiér domu je přizpůsoben místnímu vkusu, tudíž je velmi střízlivý a jednoduchý. U nás bychom tomu řekli minimalismus, ale v Japonsku jde o standardní design interiérů už několik desítek až stovek let.

  • Foto: Yoshihiro Asada