Ulice Melbourne Street patří do staré viktoriánské čtvrti Parkdale, dnes tolik žádané, hodně drahé a elegantní. Mnoho domů z devatenáctého století jakoby potlačuje jakýkoli modernistický výraz. Postavit zde něco moderního? To snad ani nejde. Ale jde. V Kanadě to jde. Naopak. Místní lidé oceňují, když se objeví zajímavá architektura, která doplní místní historickou zástavbu. Z Toronta se tak stává postupně město moderní architektury, kam bychom mohli vysílat české architekty na zkušenou.

Dům s názvem Double Duplex jsou vlastně domy dva k sobě zrcadlově otočené. Jde o bydlení, které se často objevuje i u nás – nechat vystavět dům, kde je více bytových jednotek. Ty pak pronajímat pro umoření půjčky na stavbu a pokrytí nákladů vlastního bydlení. Tady jsou vlastně bytové jednotky čtyři. Dvě zabírají snížené přízemí a první patro a dvě zabírají druhé a třetí patro.

Na domě asi nejvíc zaujme horní fasáda, což je vlastně velký dřevěný slunolam, který ve dne omezuje sluneční záření do velkých oken domu a v noci vytváří zajímavé světelné efekty směrem do ulice. Vyroben je ze speciálního biologicky upraveného, proti hnilobě odolného a oleji do hloubky napuštěného dřeva.

Moderně v úzkém prostoru

Trochu problematické je stavění v úzkém, ale dlouhém prostoru a hlavně pak vnitřní uspořádání. Všechny čtyři jednotky tak mají prakticky shodný koncept – okna přes celé stěny po stranách, aby tu bylo co nejvíce světla, jedno patro jako společenský prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. O patro výš jsou pak soukromé pokoje. Horní jednotky pak mají i průhledy mezi patry, vyzdobené malbami místních moderních umělců. Ty jsou ostatně i na stěnách zadních dvorků pro dolní bytové jednotky.