Jeden detail na začátek. Budeme citovat autorku: „Když se dívám na dům ze zahrady, tak se mi vybaví jedna vzpomínka. Do toho levého okna, když mělo ještě původně parapet, lezla prababička v devadesáti letech po žebříku, když si zabouchla dveře. Tak jsme ten parapet raději snížili, protože genům se člověk neubrání.“

A to je asi to důležité. To, co specifikuje vztah vzpomínek, současnosti a budoucnosti v tomto domě. V domě, kde prababička žila v jediné místnosti s kredencí, kamny, postelí a jediným oknem. V domě, který žil historií, ale teď žije i budoucností. Přitom s respektem ke vzpomínkám.

Noví majitelé

Historie domu je zvláštní a zajímavá. Když umřela prababička, dům byl prodán novým majitelům. Dostalo se mu tak nové střechy, zelené fasády, dřevěné verandy, oranžových pokojů,... Ovšem v roce 2013 se rozhodli, že dům opět prodají. A kdo ho koupil? Zpátky rodina architektky.

A tak jak tu dříve procházel čas, teď tu prošla Iva Křikavová a rozhodla se udělat z domu něco nového. Něco, co bude mít chuť a vůni historie, ale dívat se na svět moderníma očima. Jen se podívejte na tu kuchyni. Je to právě ta místnost, kde bydlela prababička. S respektem k historii, k metrovým kamenným stěnám i dřevěnému stropu s prohnutým trámovím zde byla postavena kuchyně, která zcela zapadá do tohoto prostředí. Nové dubové podlahy nebo ručně malované obklady, které navrhla a udělala výtvarnice, grafička a hlavně sestra Lenka Křikavová. Úžasný historizující modrý jemný vzor nádherně povznáší celou kompozici kuchyně.

Pojďme se ale podívat na dvůr. Typický uzavřený dvůr, kde se konaly každý rok zabijačky, udilo se, konaly se zde oslavy a všechna důležitá setkání, ať již soukromá, či pracovní. Dvůr, který spojuje původní část obytnou s částí pro zvířata. A tohle spojení se rozhodla majitelka upravit. Upravit tak, aby propojení bylo pohodlné, zajímavé a efektní. Pomocí jakési dřevěné žebřinové konstrukce vytvořila základ pro verandu s bezrámovým zasklením. Je to unikát, do detailu dotažený koncept, na kterém se ukázala síla pořekadla „kde je vůle, je i cesta“. Děje se zde všechno. Můžete jít na dvůr a do domu, přecházet mezi původní částí na bydlení a tou hospodářskou, ohřívat se na sluníčku, pozorovat dění na dvoře. Je tu teplo, je tu dobře.

Do detailu

Dům byl navržen do detailu – promyšleně. Navržen tak, aby v každém centimetru jeho existence byla zachována jeho historie, a přitom vytažena jeho cesta k budoucnosti a velikosti. Velikosti? Na první pohled to nevypadá, ale není to tak. Chalupa je poměrně velká. Architektka chtěla nějak vystihnout její rozměr a měřítko. Její šířku můžeme dobře pochopit už z ulice, rozměr druhý byl doposud nevyjádřený.

Tak vznikl průhled. Když se otevřou vstupní dveře do domu, je vidět až do zahrady. A to právě díky oknu na fotce. Od dveří, skrz chodbu, verandu, polovenkovní místnost, koupelnu až k oknu na fotce. Takže když vstoupíte, dokážete pochopit, kde dům začíná a kde končí a kde už je jen zahrada a na ní spousta domácího ovoce a zeleniny.