I nás tohle napadlo, když jsme dům viděli poprvé. I proto nás zaujal. Je to odvážné, takovou rekonstrukci udělat. Zcela mimoběžně vybourat moderní okna v původním domě. Zajímavý nápad! Jenže jaké bylo naše překvapení, když jsme si přečetli popis domu.

Upper street totiž byla za války silně poničena. A tak byla v poválečné době prakticky celá srovnána se zemí a domy byly postaveny znovu. Místo ale zůstalo prázdné. V roce 2012 jej zakoupil investor a odhodlal se k odvážnému kroku. Chtěl nechat vzpomenout na původní palladiánský styl domu, který tu stál původně. Architektonická kancelář Amin Taha Achitects tak začala hledat v archivech, jak tento dům vypadal. Nepodařilo se dohledat všechno. Pomocí fotografií, aproximací a mírnými úpravami pak došli k přibližné tváři původního domu. Jenže doba je nová a stavět do ní starý dům…

To, co vidíte na fotografiích, je zcela nově postaveno. A to systémem, který je naprosto originální. Dům je vlastně složen z odlitých železobetonových desek v terakotovém vzhledu. Firma rozdělila fasádu na jednotlivé desky a pomocí CAD systémů vytvořila negativní formy na odlití z polystyrenu. Dům má vlastně vnější a vnitřní nosný plášť, kde meziprostor je vyplněn izolací. Desky byly dováženy na místo podle toho, jak dům rostl, a spojovány.

Dům je tak netradiční jak zvnějšku, tak uvnitř, kde také zůstalo původní rozmístění oken a říms, které však zcela nerespektuje nové rozvržení. Vše působí jako umělecký projekt.