V roce 1996 vystoupila voda v italských Benátkách o 194 cm nad obvyklou hladinu moře. V té chvíli už bylo jasné, že se něco musí udělat s domy, aby byly chráněné před takovými záplavami. Majitelé samozřejmě nechtěli nic bourat a vytvářet zábrany, a tak vznikl velký plán, jak vytvářet v historických budovách vnitřní železobetonové konstrukce. Jsou vodoodpudivé, jsou vlastně vestavbou do starých domů. Vytvářejí přehradu proti velké vodě a zpevňují historické zdi stavby.

Také na ostrově Burano v severní laguně začali vytvářet tyto úpravy. Byly o to náročnější, protože právě zde jsou typické domy na miniaturním půdorysu s dvěma až třemi patry. Vytvoření vnitřního betonového skeletu tu vlastně znamená kompletní přestavbu domu.

A tak jeden takový dům dostali do péče architekti z Bisa Associati. Jméno má typické – Tyrkysový dům.

Jde o třípodlažní starý dům, který nemá opravdu žádný velký půdorys. Uvnitř se musí pokoje vměstnat do rozměrů 3,5 x 3 metry. Takže co patro, to pokoj. V přízemí je kuchyně s jednou postelí, první patro je malá ložnice a koupelna a podkroví je další ložnice majitelů. Zde se žije ve vertikále a přesto, že podlahová plocha je naprosto miniaturní, i tady šlo rozdělit prostory tak, aby vznikly prostory soukromé, odpočinkové a servisní.