Letiště v Singapuru je stále posouváno kupředu. Během několika let se z klasického letiště stal neuvěřitelný areál s nejmodernějšími technologiemi, ale i s místy, kde byste se chtěli procházet třeba celý den. Už v roce 2016 zde byla například otevřena velká galerie, zábavní park pro děti apod. Perla na náhrdelníku ale byla otevřena tento týden. Autory jsou Safdie Architects, kteří vytvořili celé nové křídlo a vestavěný skleník, jehož součástí je ohromný deštný prales a kde středem ze střechy padá vodopád.

Nejde jen o nějaké řešení pro legraci. Celá tahle náročná a drahá konstrukce desetipatrového komplexu plného obchodů a restaurací, dráhy automatického vláčku a přímého vstupu k letištním terminálům má totiž za úkol ochlazovat a zvlhčovat vzduch a zároveň ho výrazně okysličovat. Samozřejmě, že spotřeba vody pro vodopád je velká, ale i na to je dbáno. Singapur je v monzunovém pásmu, takže voda, která naprší na střechu, se přidává do vodopádu a znova se filtruje a recirkuluje v systému. Pouze tedy na začátku bylo třeba dodat část vodního sloupce, ale dál už bude systém zcela soběstačný. Navíc se dešťová voda dále v komplexu využije.

Klenot je naprosto úžasný a od samého počátku budí zaslouženou pozornost. Cena samozřejmě nebyla vůbec malá – 27 miliard korun. Ovšem Singapur si to může dovolit a hlavně díky vysokému využití (je zde 280 obchodů) a nízkým nákladům na provoz se tato částka velmi rychle vrátí.