Kdo může říct, že má rodinný dům se zvonem? Tady ho mají. Je původní a váží přes 300 kilogramů.

Kdo může říct, že má doma varhany? Tady je mají. V prvním patře a jsou dokonce funkční.

Kdo může říct, že bydlí v kostele? Jen málokdo.

Investoři chtěli z kostela udělat pohodlné bydlení pro toto tisíciletí. Samozřejmě, že je to trochu problém, když je kostel vystavěn ve stylu novogotiky. Takže jsou zde vysoká a štíhlá okna, zcela otevřený prostor a výše uvedené „doplňky“.

Jenže architektonické studio DP Espace design si s tím poradilo. Kostel byl celý revitalizován, a to jak po technické, tak i designové stránce. Nové podlahy skrývají vytápění, do stěn byla vybourána další okna, aby se rozsáhlý interiér prosvětlil a zůstala zachována ta vysoká a štíhlá okna původní. Ovšem je samozřejmě problém v nich nechat i původní výplně. Firma Fabelta tak vytvořila na zakázku okna nová, vysoká, štíhlá, elegantní. A také energeticky prvotřídní a funkční, takže se dají i otevřít, a přitom neztratily zvenčí nic ze své elegance.

Interiér stojí na základním principu, že dole je společný prostor a v boční lodi pak je kovové schodiště do prvního patra, které bylo přistavěno. Jen úzká lávka pak vede k pokojům, postaveným v zádech prostoru po stranách výše zmíněných varhan. Mohutnost prostoru tak vyzní vlastně všude, a to jak v hlavní chrámové lodi, tak třeba i v mramorem vyložené koupelně s volně stojící vanou a velkým sprchovým koutem.

  • Foto: D. Boudreau Médias Inc.