Není divu, že se nejen v Americe, ale i u nás začal rozmáhat trend „tiny housing“, který propaguje minimalistické a úsporné bydlení. Pro část mladé generace je totiž vyšší hodnotou svoboda a dostatek volného času na své koníčky než starost o velký dům.

Ze zámoří do české kotliny

Jednou z firem, která nabízí zajímavou a cenově dostupnou formu bydlení v souladu se současným ekologicky zodpovědným trendem, je společnost H3 ateliér, výrobce kontejnerových domů Blokki. Na jejím počátku stála marketingová a PR manažerka Zdena Zlatová toužící po klidném a malém útočišti blízko přírody. Svůj sen si splnila společně se svou rodinou, se kterou se ve stavebnictví pohybovali už od sametové revoluce. Inspiraci našli například v Americe, kde se běžně upravují staré lodní kontejnery na plnohodnotné bydlení. „Uhranula nás myšlenka znovuvyužití vyřazeného materiálu. Z lodních kontejnerů je navíc možné vytvořit relativně levné, variabilní a designově zajímavé bydlení,“ říká Zdena Zlatová.

Zkušenosti s výstavbou vlastní chaty se rozhodla se svým týmem zúročit a dnes nabízí stejný typ bydlení pod značkou Blokki široké veřejnosti.

Od chat po trvalé bydlení

„Původně jsme se chtěli specializovat pouze na výstavbu rekreačních chat, ale zákazníci poptávali spíše bydlení na celoroční využití. Naši nabídku jsme tomu tedy přizpůsobili, vytvořili jsme levnější standard, říkáme mu Classic. Výhodou je, že je o něco levnější než dřevem a marmoleem obložené provedení,“ přibližuje začátky firmy Zlatová.

Konstrukce využívá pevný ocelový základ standardního lodního kontejneru o rozměru 30m2. Zákazník si může vybrat z několika variant provedení, dle počtu a rozmístění použitých kontejnerů. Poté se kontejnery ve výrobní hale poskládají do výsledného tvaru a vyřežou se otvory na okna a dveře. Ocelová konstrukce se zateplí. Zvenčí se používá velmi kvalitní izolant ve formě tvrdé PUR pěny, která stavbu mimo jiné dokonale uzavře před vlhkostí, aby nedocházelo ke korozi oceli. Zevnitř je použita izolace ve formě minerální vaty. Ve výrobě se připraví i veškeré rozvody a stavba se zvenčí a někdy i zevnitř obloží dřevěným obkladem. Poté se po jednotlivých částech převeze na místo a objekt se usadí na předem připravené betonové patky a smontuje.

Vytápění dřevem dle nejnovějších trendů

Výsledná stavba je vytápěna krbovými kamny v kombinaci s elektrickým topením. „Původně jsme do našich staveb instalovali krbová kamna od výrobce Romotop a komíny od společnosti Schiedel. Dnes v rámci řady Design nabízíme v ceně kompletní vytápění od společnosti Schiedel, jehož součástí jsou krbová kamna Sirius s komínovým systémem Permeter Smooth Air,“ dodává Zlatová. Výhodou celého systému je snížení počtu dodavatelů, jednoduchá instalace a dokonalé sladění jednotlivých částí a 100% provozní spolehlivost a bezpečnost. Důležitým bodem je rovněž odvod spalin i přívod spalovacího vzduchu ke kamnům přímo komínem, což umožňuje instalaci tohoto typu vytápění i do nízkoenergetických staveb. „Společnost Schiedel nám vždy dokázala vyjít vstříc a připravit řešení na míru,“ doplňuje Zlatová.

Svoboda s ocelovým srdcem

Typickým zákazníkem společnosti Blokki je mladý pár nebo lidé s odrostlými dětmi, kterým není lhostejná myšlenka recyklace a celkového uskromnění, které však ve svém důsledku přináší celou řadu benefitů. Nasnadě je i zalíbení v severském designu, které stavby Blokki nezapřou. Rozhodujícím faktorem je pak cena, která se u objektu o 60 m2 pohybuje okolo 1,5 milionu korun, což je naprosto nesrovnatelné s cenami bytů ve velkých městech. V neposlední řadě zákazníci oceňují fakt, že je možné celou stavbu převézt v průběhu obývání na jiné místo. Tuto svobodu a možnost volby vám žádná stavba z tradičního materiálu nenabídne.