S využitím 3D tisku při stavbě domů se ve světě už nějakou dobu experimentuje. Český počin je jedinečný v tom, že se vyrobený dům dá rozložit, převézt z místa na místo, nalodit na ponton a zase složit dohromady. Organicky působící flexibilní stavba dostala příznačný název Prvok.

Plovoucí 3D tištěný dům je světovým unikátem. Dům se řídí plavebním zákonem, přesto jeho cesta na ponton nebyla jednoduchá. „Na poslední chvíli jsme museli řešit zapůjčení pontonu. Ten vyrobený na míru ze Švédska bohužel zdržel koronavirus,“ říká Michal Trpák, sochař a autor domu. Po přeložení na ponton musel být dům znovu složen dohromady. Do poslední chvíle probíhaly intenzivní dokončovací práce, jako montáž nábytku, instalace zelené střechy a veškerých technologií.

První český 3D tištěný dům váží 30 tun a na délku měří přes 13 metrů. Dvouplášťový betonový skelet byl zhotoven trojrozměrným tiskem, střecha a rozvody se dokončily ručně.

Michal Trpák v sobě nezapřel umělce a dům rozehrál v dynamických oblých křivkách, které stavbě dodávají dojem živého organismu. Interiér je vybaven kuchyňskou linkou, ložnicí a koupelnou s recirkulační sprchou, jež šetří až 90 % vody. Travnatá plocha střechy je doplněna o speciální zavlažovací systém, který využívá odpadní vodu z koupelny. Ekologický aspekt domu společně s moderní technologií 3D tisku naznačuje cestu, kudy se bude stavebnictví ubírat v budoucnosti.

„Odhalení Prvoka sleduje se zájmem mnoho významných společností, které vnímají potenciál uplatnění 3D tisku v různých oblastech. Máme dokonce signály od SpaceX, že budovy podobné Prvokovi jsou představitelné na Marsu,“ načrtl odvážnou vizi Libor Vošický ze Stavební spořitelny České spořitelny, která je generálním partnerem projektu.