Do soutěže se přihlásilo 644 projektů celkem z 55 zemí. Vítězové ceny Brick Award 2020 zaujali porotu odvážnými a kreativními architektonickými koncepty pro udržitelné a perspektivní stavby. Slavnostní předávání cen se poprvé v historii soutěže uskutečnilo online.

Vítěz hlavní ceny, kategorie Sdílené společenské / veřejné prostory:

Slezská univerzita, fakulta rozhlasu a televize, Katowice, Polsko

Architekti: BAAS Arquitectura, Barcelona/Spain, Grupa 5 architekci, Warsaw/Poland and Małeccy biuro projektowe, Katowice/Poland

V centru města Katowice se nachází magická temná budova, která v sobě zcela zřetelně nese „DNA“ slezské hornické minulosti a zároveň příslib budoucnosti. Namísto demolice této stavby, která kdysi sloužila např. jako rodinná továrna na výrobu žárovek, se město rozhodlo dát budově druhou šanci. Architekti použili tmavé otevřené cihly, které opticky zvětšují celou stavbu. Tyto cihly vypálené v posledních evropských pecích na uhlí se vyznačují tmavým slinováním a odstupňováním barev, což je vidět napříč celou budovou. Za velkolepou cihlovou fasádou vznikly nové prostory a objekt univerzity. Projekt je působivou ukázkou toho, jak může být revitalizace citlivá: budova v centru města je inovativní, avšak zapadá do okolní zástavby a historie Katowic, a zároveň slouží k novému účelu – je dokonalou kulisou pro nadějné mladé filmaře.

Vítěz speciální ceny, kategorie Příjemný domov (rodinné domy)

Can Jaime I n'Isabelle, Palma, Španělsko

Architekti: TEd'A arquitectes, Palma/Spain

V kategorii Příjemný domov byl speciální cenou oceněn projekt Can Jaime I n'Isabelle od TEd´A arquitectes ve Španělsku. Rodinný dům postavený v mírném svahu se nachází na izolovaném místě na Malorce. Má čtvercový půdorys, architekt však s geometrií prostoru pracuje velmi volnomyšlenkářsky, a přitom inteligentně, bez zbytečného dogmatismu. V exteriéru masivní stavba ve svém vnitřku odhaluje množství různých prostorů, arkád, verand, cestiček, bujnou vegetaci a až čtyři nádvoří. Dům je zřetelně oddělen od vnějšího prostředí, ale díky zelené střeše se přirozeně začlenil do krajiny jako příjemná obytná oáza. Stěny ve vnitrobloku jsou z cihel, v interiéru dominuje bílá barva a v exteriéru načervenalé a zemité tóny.

Vítěz kategorie Společné bydlení (bytové domy)

Prototype Village House, Kigali, Rwanda

Architekti: Rafi Segal a MIT Rwanda Workshop Team, USA

Tento udržitelný dům byl navržen jako prototyp dostupného bydlení, jehož moderní a efektivní architektura je šitá na míru místním potřebám ve Rwandě. Tým studentů z MIT, pod vedením profesora Rafiho Segala, postavil s pomocí obyvatel obce Mageragere za tři týdny cenově dostupný dům. Ten je stylovou a zároveň ekologickou odpovědí na místní situaci v bydlení s ohledem na nelehké podmínky této africké země, kde pouze 26 % obyvatelstva žije ve městech. Budovy lze kombinovat v párech a rozložit různými způsoby, aby vytvořily různé tvary.

Vítěz kategorie Příjemný domov (rodinné domy)

Iturbide Studio, Mexico City, Mexiko

Architekti: TALLER | Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo, Mexico City/Mexico

Malé třípodlažní studio bylo postavené pro známou mexickou fotografku Gracielu Iturbide na malém pozemku 7x14 metrů ve čtvrti Niño Jesús v Mexico City. V lokalitě, kde domy mají obvykle jen jedno nebo dvě patra, tvoří dům tři na sebe navrstvené pokoje o velikosti 28 m². Ze severní a jižní strany jej lemuje útulné patio. Všechny pokoje mají přístup na vnitřní dvůr. Dům je postaven z červeno-hnědých, ručně vyráběných cihel, které pocházejí z výrobny asi 150 kilometrů od hlavního města. Díky struktuře fasády vyniká hra světla a stínů, která se mění podle pozice slunce na obloze. Studio je tím chráněno od okolí, aniž by ztratilo kontakt s okolním světem.

Vítěz kategorie Společná práce (administrativní a průmyslové stavby)

Městský archiv Delft, Delft, Nizozemsko

Architekti: Office Winhov, Amsterdam/Netherlands & Gottlieb Paludan Architects, Copenhagen/Denmark

Porota označila projekt městského archivu za koncepčně jasný a přesný. Architekti bravurně vyřešili dilema, jak ochránit cenné dokumenty od vnějších vlivů a zároveň je zpřístupnit veřejnosti. Výsledkem je impozantní budova ve tvaru L, která svým tvarem připomíná obrovskou knihovnu. Otevřené přízemí slouží jako veřejný archiv, kde se lze seznámit s historií města. Oproti tomu uzavřená fasáda horních pater obklopuje skladovací prostory archivu.

Vítěz kategorie Inovace / novátorské projekty

Knihovna Maya Somaiya, Kopargaon, Indie

Architekti: Sameep Padora & Associates, Maharashtra/India

Porota ocenila tento projekt jako vítěze kategorie Inovace / novátorské projekty, protože právě o takových projektech tato kategorie je. Nová knihovna grandiózně vyplnila původně neatraktivní úzký pás volného pozemku mezi existující školou, farmou a trafostanicí. Architekti vymysleli budovu s atraktivní pochozí střechou, která připomíná jemné vlnobití, které se elegantně vynořuje z povrchu země. Cihla, tradiční stavební materiál, se v projektu použila nekonvenčním způsobem a plní funkci střechy, jejíž tvar byl vymodelovaný pomocí sofistikovaného počítačového softwaru.

Složení mezinárodně uznávané poroty:

  • Helena Glantz, Urban Design (Švédsko),
  • Toni Gironès Saderra, Estudi d'Arquitectura Toni Gironès (Španělsko),
  • Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (Slovinsko),
  • Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Dánsko),
  • Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Velká Británie)