Návštěva: Hodně radikální rekonstrukce

Tierwelthaus
Foto: Paul Dyer

Autor: BowerBird

Na zahraniční návštěvu se tentokrát vypravíme do divočiny v USA a tak trochu i na Nový Zéland. Navštívíme dům, který býval rančem, ačkoli na to dnes nevypadá.

Mezi kalifornským San Franciskem a San Jose byste asi těžko čekali divočinu. Jenže jen kousek od lidnatého pobřeží Sanfranciského zálivu se zvedá pohoří plné vzácného života. Je tu hned několik chráněných oblastí a rezervací. Jednou z nich je Portola Valley, kde na jednom prudkém svahu dlouho stál americký ranč. Nebyl velký ani výrazný. Dřevostavba, která vynikala snad jen architektonickou podprůměrností.

Budovu ovšem koupili noví majitelé, kteří se sem přestěhovali z Nového Zélandu. Nechtěli bydlet v podprůměrném domě, ale zároveň nechtěli všechno zbourat. A tak se rozhodli, že architektům nezadají stavbu nového domu, ale přestavbu a dostavbu.

Původní stav:

Tierwelthaus
Tierwelthaus

Tierwelthaus
Tierwelthaus

V přírodě

Mělo to ovšem několik úskalí a tím hlavním byla samotná příroda. Že se ocitli v přírodní rezervaci, poznali noví majitelé hned, když jim po pozemku začala ve velkém pobíhat zvířata. Zjistili, že dům stojí uprostřed místní migrační cesty. Ale nakonec to tak velká překážka nebyla. Pozemek stejně neměl být nikdy oplocen, takže se tu vlastně odehrává velké přírodní divadlo. Větším problémem byla sova, která se v domě během rekonstrukce uhnízdila. Nyní dům hlídají dva rysi červení.

Majitelé se rozhodli, že si kousek Nového Zélandu vezmou s sebou. A tak kolem domu vysázeli za pomoci zahradních architektů Surface Design rostliny, které si odtud přivezli. Po vykácení jedovatých ořešáků tu našly místo agáve, chlebovník nebo spousta sukulentů.

K nepoznání

Dům stojí v poměrně velkém svahu. Takový svah by mnoho lidí odradil, ovšem zdejší dvoupatrová budova si ve výsledku užívá fantastický výhled do údolí. Vstupuje se do ní z nejvyššího patra, které přiléhá k silnici. Z původně nevzhledného dřevěného domu se najednou stala velmi moderní stavba. Studio Feldman Architecture, které zakázku získalo, totiž navrhlo zcela zrušit klasické dřevěné obložení a nahradit ho horizontální žaluzií táhnoucí se po celém pásu domu. Vstupní portál pak nahrazuje vytažená terasa s žebrováním, tentokrát ovšem svislým. Propojení těchto dvou linií jasně diferencuje klíčové místo domu – dvojicí velkých otočných křídel hlavních dveří se dostáváme hned do hlavního společenského prostoru. Místo standardních malých oken byla vybourána velká francouzská vedoucí na terasu. Takže hned při vstupu je vidět panorama místního údolí.

Energii vyrábí sám

Ve spodním patře, které je přístupné jak z terasy, tak vnitřním schodištěm, se nacházejí soukromé pokoje. Ještě o další patro níž jsou betonové základy a v nich technické zabezpečení domu.

A toho není málo, vždyť majitelé vyloženě požadovali, aby dům byl nízkoenergetický a většinu své energie si vyrobil sám. A tak stěny pokryla silná izolace a střechu solární panely. Ty nejenže vyrábějí dostatek elektrické energie na pokrytí chodu domácnosti, ale také stíní střechu před palčivým kalifornským sluncem.

Komentáře

Načítám komentáře...