Studio Hertweck z Lucemburku dostalo za úkol navrhnout dům ve standardním formátu. Dům pro dva dospělé a dvě děti, dům s dvojicí koupelen, pracovnou a garáží. Jenže pozemek je velmi strmý a majitelé s velmi moderním myšlením. A tak vznikl dům, který má název House Röhrig.

Na beton

Základem celého domu je beton. Doplňuje ho beton. A na detaily je použit zase beton. Pak tu najdeme velká okna, kovové zábradlí kolem celého domu na průběžném balkonu a dřevěné obložení vjezdu do garáže a na podlahách. Kuchyně má sice pracovní desky dřevěné, ale svislé části jsou tmavě šedé, takže zase korespondují s pohledovým betonem, který je prostě všude. Zevnitř i zvenku.

Zdá se vám jako příliš studený? Nemusí. Je zateplený. Silně zateplený. Navíc takový stav konstrukce nemá žádné tepelné mosty. Není tu žádný přechod různých materiálů. Je to jeden velký kvádr z betonu.

Šachta

Zajímavý je dům i díky velmi chytrému řešení všech rozvodů. Středem domu jde od suterénu až po střechu jedna velká šachta. Dlouhá, velká, uzavřená. Najdeme v ní kompletně všechny technické rozvody domu – vodu, elektřinu, vytápění, ale i skluz na prádlo do prádelny. Kolem tohoto sloupu se pak obtáčejí obě koupelny, kuchyně, prádelna, technická místnost. Stěny domu pak mohou být volné a plné světla, protože zde mohou být právě ta ohromná okna.